BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

St. Bernardus Abt 12

Het speciaalbier St. Bernardus Abt 12 wordt vaak vergeleken met de Westvleteren 12. Zo gek is dat nog niet, want Westvleteren heeft 46 jaar lang een licentieovereenkomst gehad met de brouwerij St. Bernard. Veel bierliefhebbers vinden de St. Bernardus Abt 12 beter dan de Westvleteren 12. Tijd om dit zelfs eens uit te proberen. Maar eens beginnen met de St. Bernardus ABT 12.

Westvleteren

Dankzij Gall&Gall ben ik in het bezit van het originele St. Bernardus glas en nog drie flessen (Prior 8, Trippel en Abt 12) uit een pakket van vier. abt12_05Deze keer koos ik voor de Abt 12., om de vergelijkingstest te doen met Westvleteren 12. Door vele bierliefhebbers is de Abt 12 vergeleken met de Westvleteren 12 en zelfs aangemerkt als lekkerder. De Paters van de trappistenabdij van Westvleteren zochten vlak na de tweede wereldoorlog iemand die hun bieren wilde commercialiseren. Zelf hadden ze daar geen zin meer in. Met brouwerij St. Bernard sloten zij een licentieovereenkomst. Deze overeenkomst heeft maar liefst 46 jaar geduurd. Niet vreemd dat de St. Bernardus Abt 12 en de Westvleteren 12 vaak met elkaar worden vergeleken. In 1992 werd de licentie beëindigd. De paters van Westvleteren bleven voor zichzelf brouwen.

Barley Wine

Brouwerij St. Bernard of St. Bernardus is lid van de Belgian Family Brewers. Alle bieren worden gebrouwen met eigen gist en hop van een velde naast de brouwerij. St. Bernardus Abt 12 is het paradepaardje van brouwerij St. Bernard. In de hiërarchie van de St. Bernardus bieren de absolute top. Met 10% alcohol volume een zwaar speciaalbier. Type Barley Wine, ook wel gerstewijn genoemd. Barley betekent gerst en Wine is wijn. Het is een Britse bierstijl. Van wegen het alcohol percentage (10% of meer) is het bijna net zo sterk als wijn en wordt het Wine genoemd. Vaak wordt er extra suiker aan toegevoegd. Vandaar dat dit type bier vaak een zoete geur en smaak heeft. Het brouwproces kan soms wel drie maanden duren. Daarna wordt het een jaar of meer gerijpt. Abt 12 wordt gebrouwen sedert 1946 volgens een origineel recept.

Genieten op hoog niveau

St. Bernardus Abt 12 is een abdijbier van brouwerij St. Bernard uit Watou. De St. Bernardus bieren hebben hun eigen kleur etiket. abt12_06De Abt 12 is blauw. Ik heb het gedronken uit het originele St. Bernardus glas en geschonken uit een 33 cl. fles. Met 10% alcohol volume een extra sterk bier en dat is te proeven. Water, gerstemout, suiker, hop, gist zijn de ingrediënten. Beste drink temperatuur 8-12 graden. Bij deze temperatuur komen de geur en de smaken het best tot zijn recht. Een donkerbruin bier met een zweem van rood. Beige schuimkraag, of mooier geformuleerd ivoorkleurig. Geur van mout en zoet door de extra suiker. Vol moutig zoete smaak, met een prikkelende licht bittere zoete afdronk. De zoete tonen blijven lang rond hangen in de mond. Een mooi complex speciaalbier met een sterk alcohol gevoel. Om in alle rust te drinken. Genieten op hoog niveau.