BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Den Hauer sein Mottek

Mijn vrouw en ik gaan regelmatig op stedentrip naar Duitsland. De laatste trip was naar Essen. We hebben ons daar prima vermaakt. Per toeval ontdekten wij Die Bierothek. Een kleine bierwinkel waar ik een aantal lokale bieren heb aangeschaft. Eén van bieren was een Export Dunkel. Naam: 'Das Hauer sein Mottek'. Vertaald: ‘De mijnwerker zijn hamer’. Gebrouwen bij Brauwerk Schacht 8. Ambachtelijk, van klassieke stijlen tot en met modieuze creaties.

Den Hauer sein Mottek | Brauwerk Schacht 8

Essen (DE)Den Hauer sein Mottek | Brauwerk Schacht 8

Mijn vrouw en ik gaan regelmatig op stedentrip naar Duitsland. Op de verjaardag van mijn vrouw naar Frankfurt. Top. Daarna naar Oberhausen. Daar was echter niet veel te doen. Wat inwonersaantal betreft niveau Almere. NH Hotel was prima, alleen door gebrek aan personeel bar gesloten. En de laatste trip, voor onze jaarlijkse huwelijksdag, naar Essen (DE). Een stad van bijna 600.000 inwoners. Waar aanzienlijk meer te doen was. Het NH Hotel lag midden in het centrum op loopafstand van het treinstation. Een twee uur durende rondrit (Noord route en Zuid route) met de toeristenbus, gaf ons een mooi beeld van Essen en de grote van Essen. We hebben ons daar prima vermaakt. Op de laatste avond op een terras aan een groot plein genoten van cocktails en live DJ. Op de ochtend voor vertrek op het terras van Extrablatt nog genoten van een laatste bier, Strauss Pilsner, van de tap.

Den Hauer sein Mottek | Brauwerk Schacht 8Klassieke bierstijlen en modieuze creaties

Ook Essen heeft een groot winkelcentrum. Per toeval zagen wij daar een kleine bierwinkel. Die Bierothek. Daar moest ik natuurlijk een aantal lokale bieren kopen. Op advies Den Hauer sein Mottek (Export Dunkel) van brouwerij Brauwerk Schacht 8 en Himbeer Gose van brouwerij Mücke. Brouwerij Brauwerk Schacht 8 is gelegen in Halte am See, zo’n 40 km van Essen. Ambachtelijk bier uit de pot met veel smaak en geen poespas. Kunstwerk, handwerk, brouwwerk. Met liefde en bewustzijn voor kwaliteit en regio. Van klassieke bierstijlen uit de regio tot en met modieuze creaties. Smaken moet het! Alleen de beste hopsoorten en moutsoorten komen in de ketel. Er worden slechts vijf bieren gebrouwen, een Dunkles Export, Grubenpils, Schwarzbier en een NEIPA. En ook nog een Basilikum Wit gebrouwen met een bevriende brouwerij.Den Hauer sein Mottek | Brauwerk Schacht 8

Mottek is hamer

Den Hauer sein Mottek is een donker export (Export Dunkel) bier. In dit geval een troebel koperbruine kleur met een gebroken witte licht beige volle schuimlaag. Sterke tarwe en karamel zoete geur met kruidige tonen. Een volle romige prikkelende, door de koolzuur, smaak. Eerste licht zoet gevolgd door bitter. Mooi in balans. Afdronk is bitter met een droog einde die lang in de mond blijft plakken. Water, gerstemout (Pilsener-, Münchener-, Karamell-, Röstmout), hop (Callista, Berle), gist. Mottek is een leenwoord dat uit Polen stamt en hamer betekend. Hauer is een getrainde mijn werker op de mijnplaats. Dus Den Hauer sein Mottek, is vertaald: ‘De mijnwerker zijn hamer’. En na hard werken in de mijnen verdienen de mijnwerkers dan ook een makkelijk drinkbaar bier als beloning.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *