biercolumns
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Guinness Nitro IPA

Guiness Nitro IPA

Bier drinken uit blik is voor mij een nieuwe ervaring. Gerechtvaardigd omdat blik beter beschermd tegen licht en lucht. Guinness Nitro IPA is een 440ml blik. Guinness bekend van de Ierse stout met donkere kleur en stevige witte beige schuimkraag die lang blijft staan. Maar nu hebben ze ook een IPA gebrouwen met een verrassing in het blik.

Guinness Nitro IPA

Nummer twee uit de bestelling

Zoals beschreven in mijn vorige column ( Hazy Sunrise ), had ik een online bestelling geplaatst bij de Mitra. Voor nummer twee uit de bestelling koos ik de Guinness Nitro IPA. IPA zal je zeggen ?! We kennen Guinness toch alleen van de wereld beroemde Stout die zeer langzaam getapt wordt. En van het Guinness Book of World Records. Maar niet is minder waar, het aanbod is aanzienlijk uitgebreid: Foreign Extras Stout, Guinness Original, Hop House 13 lager, Blonde American lager, Nitro IPA, Smooth, Special Export en Black Lager. Alle bieren worden gebrouwen bij de St. James's Gate brouwerij in Dublin. Het begon allemaal met Arthur Guinness in 1759. Eerst een porter , later een stout-porter en daaruit de huidige stout. En sinds 2015 gaat het verhaal gewoon allemaal door met drie nieuw bieren namelijk, Dublin Porter, West Guinness Nitro IPAIndies en Guinness Golden Ale. Trots de brouw grenzen verleggen om nieuwe bieren te brengen als geen ander.

Doordrenkt met koolzuurgas

Brouw grenzen verleggen heeft de brouwerij zeker bereikt met de Guinness Nitro IPA. Deze is als enige IPA in de wereld doordrenkt met stikstof. Wat dit bier een zachte gebalanceerde smaak en afdronk geeft. Een bier met een typische Guinness schuimkraag. Vol, dik, stevig en lang overeind blijvend. De kleur van het bier is eerst troebel bruin maar, trekt op tot een prachtige heldere amber kleur. Je wil meteen een hap nemen uit de schuimkraag en een slok van het bier. Zacht, fris, balans, licht waterig zijn de worden die bij mij op komen als ik het bier door mijn mond laat walsen. Guinness Nitro IPAEen vlakke afdronk met voor IPA begrippen een bescheiden bijna te verwaarlozen bitterheid. Het hoeft niet altijd een explosie van smaken te zijn.

Stikstof komt vrij als je het blik open doet

Balans is de beste omschrijving bij deze Guinness Nitro IPA. Met aan het einde, als het blik leeg is, nog een verrassing. Ik lees mij nooit te veel in van te voren om zelf een objectief oordeel te kunnen vellen. Daarom verklap ik niet alles. Maar ik kan wel dit vertellen... 'In het blik zit geen koolzuurgas. Om de eigenschappen van een getapt bier na te bootsen komt bij het openen van het blik stikstof vrij'. Het bier bruist er dan ook een beetje uit. Een deel van de stikstof komt langzaam vrij om de schuimkraag te vormen. De gebruikte hopsoorten zijn, Admiraal, Celeia, Tapaz, Challenger en Cascade. Heel kort samengevat: lekkers en verrassend. Probeer de Guinness Nitro IPA zelf en laat je verwonderen als het blik leeg is !

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *