BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Guinness Smooth Stout

Op mijn verjaardag had mijn vrouw, in de kampung, pasta met pesto, tonijn uit blik en Old Amsterdam gemaakt. Daar moest natuurlijk een lekker bier bij. Dat werd de Guinness Smooth Stout, meegenomen van Bali. Dit bier wordt geproduceerd door PT. Multing Bintang Indonesia. Het oogt eerst zwart om later over te gaan in een bruine licht doorschijnende kleur. Karamel zoet, maar ook mout en mokka. Een verrassend bier en uitstekend voor bij heel warm weer!

Guinness Smooth Stout | Guinness Draught

Guinness Smooth Stout | Guinness DraughtSelamat Ulang Tahun

Het was op mijn veraardag (Selamat Ulang Tahun) dat mijn vrouw voor mij een heerlijke pasta (spaghetti) met pesto, tonijn uit bik en Old Amsterdam had gemaakt. Daar moest natuurlijk een heerlijk bier bij en om te proosten op mijn verjaardag. Van de bieren die ik op Bali had gekocht, had ik de Guinness Smooth Stout nog niet gedronken. Deze smaakte er uitstekend bij. Later op de avond had mijn vrouw mij nog verrast met wat bezoek die voor mij zongen en met een heerlijk brownietaart. Daarna op het terras van het nieuwe huis (rumah baru) tot de late uurtjes nog Bintang, whisky (taks free gekocht op Schiphol) en een lokale rum - die niet te hachelen was maar waar je wel aangeschoten van werd (mabuk) als je het als shotjes drinkt zoals de mannen (bapak) deden - gedronken.

PT. Multi Bintang Indonesia

Guinness Smooth Stout | Guinness DraughtEr is niets ter wereld dat zo goed is als een pint van dit zwarte spul. Overal ter wereld te krijgen. Guinness Draught. Veel mensen weten dit niet, maar deze iconische pint was niet het eerste bier dat door de man zelf gebrouwen is. De man zelf = Arthus Guinness. Guinness Draught werd in feite pas in 1959 voor het eerst gebrouwen om het 200-jarig jubileum te vieren sinds Arthur Guinness een huurcontract voor 9.000 jaar tekende voor de St. James’s Gate Brewery. Het volledige karakter van een Guinness Stout met een extra Smooth einde. Dit kenmerkt de Guinness Smooth Stout. In Indonesia geproduceerd door PT. Multi Bintang Indonesia. Ook weer een perfect bier voor bij temperaturen van meer dan 30 ºC. Een bier met een verrassende smaak.

Een verrassend bier

Guinness Smooth Stout | Guinness DraughtOp het eerste oog lijkt de Guinness Smooth Stout zwart. Maar toen ik van bovenaf, nadat de volle mokka schuimlaag die door de warmte snel was vertrokken, in het glas keek was de kleur bruin licht doorschijnend. Mout en zoet van de karamel rook ik, maar ook koffie en mokka. Dit komt ook weer terug in de smaak, die zoet begint en al rap overgaat in een zure smaak. Vergelijkbaar met de zuurheid van koffiepoeder (kopi tubruk) in de kampung. Om uiteindeljk te eindigen in een korte droge afdronk waarin de zuurheid lang blijft doorgaan. Een verrassend bier, en uitstekend voor bij heel warm weer! Ook nog genoten in de kampung van Bintang (ster), Kura Kutra I.P.A. en König Ludwig Weissbier.

Guinness Draught | PT. Multing Bintang Indonesia | Smooth Stout | Bir Hitam | 4,5% Alc. Vol. | Blik 320 ml. | Drinktemperatuur 6 ºC | Ingrediënten: water, mout, hop en gist

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Guinness Smooth Stout”