BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Krachtig Dort

Mijn vrouw belde mij op vanuit de Deen Supermarkt. “Er staat een bijzondere fles bier bij Deen, Limited Edition”, zei mijn vrouw. Dat wilde ik wel zien en haastte mijn naar de supermarkt. Het bleek een 75cl fles ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van brouwerij Alfa te Schinnen. Krachtig Dort, de pure smaak van blond.

Krachtig Dort, Limited Edtion 150 jaar Alfa

Deen supermarkt

In Almere moet ik het voor het aanvullen van mijn biervoorraad voornamelijk hebben van de supermarkten en Dirck III. Deen Supermarkt heeft af en toe bijzondere bieren van Nederlandse bodem. Op diverse plekken in de zaak uitgestald. Krachtig Dort, Limited Edition 150 jaar AlfaDit keer een Limited Edition van brouwerij Alfa. Een speciale jubileumfles ter ere van het 150 jarig bestaan van de brouwerij. Krachtige Dort. Op aandringen is de naam Dort in ere hersteld. De Alfa brouwerij is een Limburgse familiebrouwerij ( 1870-2020 ). Al vier generaties lang staat de familie Meens aan het roer. Joseph Meens eerste generatie ( 1870-1923 ), Henri Meens tweede generatie ( 1923-1950 ), Leo Meens derde generatie ( 1950-1980 ), Harry Meens vierde generatie ( 1980 – heden ). Van generatie op generatie is het traditionele ambacht van natuurzuiver bierbrouwen aan elkaar doorgegeven. Joseph Meens wilde het beste bier ter wereld brouwen en gebruikte daarvoor natuurzuiver bronwater en de allerbeste ingrediënten. De bouwerij doet geen concessies aan smaak en kwaliteit en is trouw aan zichzelf sinds de oprichting.

Bekend met Gulpener Dort

Brouwerij Alfa te Schinnen is bekend van het Alfa Pilsener. Na een vergelijkend waren onderzoek mijnerzijds, in verband met een feest bij ons in de tuin, kwam Alfa Pilsener op dat moment als beste uit de test om te serveren aan de gasten. Maar in de tussentijd heeft Alfa een breed gamma aan bieren geproduceerd, Herfstbok, Lentebok, Donker Bruin, Super Strong, Ongefilterd Puur. En Krachtig Dort, Limited Edition 150 jaar Alfanatuurlijk de Krachtig Dort. Nu eenmalig gebotteld in een gelimiteerde 75cl fles. Ik was wel al bekend met Gulpener Dort. Vroeger regelmatig op de tap te krijgen toen er nog niet een overvloed aan bier was. Maar de Alfa Dort was voor mij nieuw.

Afgeleid van Dortmund

Dort is afgeleid van Dortmund. De Dort bieren komen dan ook van oorsprong uit Dortmund. Het heeft een hoger alcoholpercentage dan pilsener, maar het is wel van lage gisting. In het geval van Alfa Dort, een bier met de pure smaak van blond. Deze Dort wordt twee maanden gelagerd. Het resultaat is een krachtige blonde Dort met een alcoholpercentage van 7,5%. Een zwaar ondergistend bier en een romige zachte smaak. Balans is het woord. Met in de verte een vleugje bitterheid in de afdronk. Koper bruin of koper goud is de kleur. Het schuim is gebroken wit en plakkerig aan het glas. Een vleugje zoetheid in de smaak. Een 75cl fles drink ik niet zo weg. Daar heb ik dan ook de hele avond rustig van genoten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *