Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

LeFort

De brouwerij bestaat in 2022 al 130 jaar. Omer Vander Ghinste is vooral bekend van OMER. Traditional Blond. 5 jaar daarna kwam de LeFort op de markt. Het is een donker complex degustatiebier van 10% alcohol volume. Dit keer gekocht bij de bierwinkel Hop in Amersfoort. Geopend in 2014 en gelegen aan Achter het oude Stadhuis 2, een zijstraat van de Hof.

LeFort - Omer Vander Ghinste

LeFort - Omer Vander GhinsteBierwinkel HOP

Elke stad in Nederland heeft wel een bierwinkel of een slijterij meet een uitgebreid bieraanbod. Bier is niet meer weg te denken in het Nederlandse drankenlandschap. Ook niet onlogisch met meer dan 800 brouwerijen. In Amersfoort is dat bierwinkel Hop. Klein maar fijn. Geopend in 2014 en gelegen in hartje centrum van Amersfoort. Volgens Jauk, de eigenaar, een bierwinkel voor iedereen. Dertig jaar gelden dronk Jauk zijn eerste trappistenbier en was meteen verkocht. Van liefhebber, uitbreiden van de kennis tot openen in 2004 van zijn eerste bierwinkel. Toen was Amersfoort er nog niet klaar voor, maar 10 jaar later was dat anders. Ik zag veel lokale bieren, veel Moersleutel bieren en mijn oog viel ook op LeFort. Deze moest ik wel kopen omdat de Tripel LeFort al een uitstekende indruk had achtergelaten.

Filteren, koken, gisten, afvullen…LeFort - Omer Vander Ghinste

Bij Omer Vander Ghinste worden de bieren gebrouwen met verschillende gisting: hoge, lage, spontane en gemengde gisting. Het brouwproces bestaat uit de volgende stappen. Het begint met schroten, de gerstemout korrels breken om het zetmeel vrij te maken. Daarna maischen, mengen met water op verschillende temperaturen om suikers vrij te maken. De volgende stappen zijn afhankelijk van het type vergisting: filteren, koken, gisten, lageren, afvullen en hergisten. De brouwerij bestaat in 2022 al 130 jaar. Hun vlaggenschip is OMER. Traditional Blond en 5 jaar daarna kwam LeFort op de markt. Het is een donker en complex LeFort - Omer Vander Ghinstedegustatiebier van 10% alcohol volume. Vandaar de 10 op het etiket. En 3 jaar later voegt de brouwerij het tweede bier, Tripel LeFort, toe aan het Brasserie LeFort gamma.

Een zweem van robijnrood

Het plaatje bij LeFort is helemaal compleet. Mooi etiket op de fles. Prachtig glas dat klinkt al muziek. Donkere kleur tegen zwart aan die tot leven komt als het licht er doorheen schijnt. Het krijgt dan een zweem van robijnrood. Een volle mokka crèmekleurige schuimlaag waar ik met alle liefde een hap uit wilde nemen. Een hele zoete karamelgeur met tonen van verbande mout en/of koffiebonen. Ook de smaak is heerlijk, vol en romig licht prikkelend van het koolzuur. Om af te sluiten met een rustige afdronk die eindigt in een licht prikkelend bitter en zoet. Ook dit is weer een top bier van brouwerij Omer Vander Ghinste die ik meet veel genot heb gedronken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *