BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Strudel Stout

Naar de Mitra in Almere Buiten geweest voor het Moersleutelglas, nog steeds niet binnengekomen, en voor de whisky deal dagen. Thuis gekomen met The Whistler Irish Whiskey, Old Specled Hen en Põhjala Strudel Stout. De laatste is een bier uit de Celler Series van Põhjala. Zwart, licht bruine schuimlaag, appel en kandijsuiker zoet, heerlijk vol romig van smaak. Het lijkt op appeltaart. Sterk van alcohol 11,5% en smaak. Dus langzaam drinken. Genieten met een grote G!

Strudel Stout Celler Series | Põhjala Brewing

The WhislerStrudel Stout Celler Series | Põhjala Brewing

Ik had twee redenen om naar de Mitra in Almere Buiten te gaan; whisky deal dagen 15% korting en sommige 20% korting en ik was nog steeds opzoek naar het Moersleutel glas. Hebben ze helaas nog steeds niet. Dan het glas maar bestellen via internet. De keuze in whisky was reuze. Advies gevraagd, en die was goed en interessant, – nu is geen Schotse Malt Whisky kopen – maar dat maakte de keuze niet makkelijker. Whisky uit India, Ierland en Japan. Nog advies aan de andere eigenaar gevraagd en die trok mij over de streep met het advies voor een Irish Whiskey. The Whistler Imperial Stout Cask Finish. Net andersom whisky op stout vaten gerijpt in plaats van stout bier op whisky vaten gerijpt. Nog een Old Speckled Hen die ik per toeval zag staan meegenomen. En op de vraag hebben jullie nog een nieuw bier?’ De Strudel Stout van Põhjala gerijpt op Apple Brandy en XO-cognac vaten. Prijzig, maar dan heb je ook wat.

Strudel Stout Celler Series | Põhjala BrewingCeller Series

Strudel Stout Celler Series | Põhjala BrewingBij Põhjala Brewing houden ze van gedurfde donkere vatgerijpte bieren. En ik ook! In de Celler Series laten ze hun passie vrij voor nog diepere lagen van olieachtige, fluwelige, vloeibare goedheid. Ze gebruiken een verscheidenheid aan bourbon, cognac, sherry en tequila vaten om ongewone creaties te laten rijpen en creëren unieke smaken door het mengen van meerdere duidelijk verschillende bieren gerijpt in complementaire vaten. Het zijn er veel, zelfs te veel om te benoemen. Hierbij zomaar een aantal voorbeelden: Apricotta - BA American Strong Ale 12% vol, The Cherry Of My Eye - BA Imperial Sour Ale 10 vol, Enn Barrell - BA Irish Coffee Imperial Stout 12% vol, Kamin - BA Imperial Porter 11% vol, Drayman’s blend - BA Stoutwine 11,5% vol, Tripel Barrel – BA Barley Wine 13% vol, Belle Bulle - Champagne & Sauternes BA Imperial Gose 8% vol.

Strudel Stout Celler Series | Põhjala BrewingDus geniet langzaam van elke slok!

De Põhjala Strudel Stout is nog donkerder dan de nacht. Licht bruine schuimlaag vol met koolzuurbellen boven op de zwarte vloeistof. Zoet van de Apple Brandy en kandijsuiker met tonen van de rijping op vaten. Zeer aangename volle romige smaak van appel, cognac en chocolade bitter. De smaak van appeltaart. Weinig koolzuur in het mond gevoel. Wel sterk van alcohol 11,5% en smaak. Dus ik genoot langzaam van elke slok! Mooi zoet bittere afdronk met een alcoholische warmte van het rijpen op Apple Brandy en XO-cognac vaten. Een hele waslijst aan moutsoorten, onder andere: Pilsner Zero, Carafa 2 Special, Chocolate Rye en cara 150. En voor de hop: Southern Passio, Columbus, Chinook, Yellow Sub, Ceylon Cinnamon, Dried Apples. Bewaren tussen de 12-16 graden, dus een klimaatkoelkast waardig. Genieten met een grote G!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *