biercolumns
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

‘T Gouden IJ

’T Gouden IJ is een nieuw bier van brouwerij ’T IJ. Een goudblond bier. Voor bijzonder momenten, voor een goud moment. Brouwerij ’T IJ is één van de grootste brouwerijen van Amsterdam en pionier op het gebied van brouwen van (speciaal)bier. Sinds dien is het aantal brouwerijen in Amsterdam explosief gegroeid tot ongeveer 70 brouwerijen. ’T Gouden IJ is een fris fruitig bier met licht kruidige toetsen. Een heerlijk makkelijk drinkbaar bier en combineert uitstekend met pikant eten.

'T Gouden IJ | Brouwerij 'T IJ

'T Gouden IJ | Brouwerij 'T IJDaar was dus het verleidingsmoment

In mijn biercolumn over Columbus van brouwerij ’T IJ had ik al beschreven dat er een mooi nieuw bier is gebrouwen door deze brouwerij. Namelijk ’T Gouden IJ. Op de website staat dat het te verkrijgen is bij Albert Heijn. En daar was dus het verleidingsmoment om twee 33 cl. flessen ’T Gouden IJ aan te schaffen. Dan is het sowieso verleidelijk om bier van brouwerij ’T IJ te kopen, want deze zijn namelijk heel lekker. De avond voor de kerstdagen kreeg we onverwachts bezoek. Twee vrienden van mijn vrouw. Dat werd voor de dames lekker Indonesisch eten. Voor mij stond er nog spaghetti bolognaisesaus in de koelkast. Uitstekend gerecht om ’T Gouden IJ van 7,5% bij te drinken. Dronk vlot weg en een tweede was het gevolg.

Brouwerij ’T IJ is één van de grootste

Brouwerij ’T IJ was één van de eerste, zo niet de eerste brouwerij, die geen pils maar (speciaal)bier ging brouwen. Deze 'T Gouden IJ | Brouwerij 'T IJpassie is behoorlijk uit de hand gelopen. Hun bier is bijna overal in de schappen te vinden. Sinds het oprichten van brouwerij ’T IJ in 1985 is het aantal bierbrouwerijen explosief gestegen in Amsterdam. Het aantal ligt in de regio Amsterdam nu ronde de 70 brouwerijen. Brouwerij ’T IJ is één van de grootste en Kleiburg (Bijlmermeer), om een andere brouwerij te noemen, wil juist kleinschalig blijven. Een aantal andere bekende brouwerijen in Amsterdam zijn: De Prael, Oedipus, Two Chefs Brewing, Troost, De 7 Deugden, Bruut, De Bekeerde Suster, De Eeuwige Jeugd, Lowlander Beer, Wahalla, Zeeburg. De naam ’T Gouden IJ is mooi gevonden. Het verwijst onder andere naar de goudblonde kleur.'T Gouden IJ | Brouwerij 'T IJ

Het moment tot goud maken

’T Gouden IJ is een licht troebel goudblond bier met een pluizige helder witte glas plakkende schuimlaag. Het aroma is mooi fris en fruitig, waar de mout doorheen komt als je flink inhaleert. Licht van smaak, van koolzuur en van zoetheid met een subtiele kruidigheid. Mooi in balans. Geen uitschieters. Rustige afdronk. Begint licht zoet om te eindige met een korte lichte bitterheid. Lichte zoete gatenkaas, pikante kipgrilworst en pikante chicken wings van KFC (had één van de vriendinnen meegenomen) erbij. Genieten maar! Voor dit bier worden maar liefst vier moutsoorten gebruikt: gerstemout, tarwemout, havermout en roggemout. Dit goudblonde bier drinkt makkelijk weg. Bij uitstek geschikt om te drinken tijdens gouden momenten of noch mooier; laat ’T Gouden IJ het moment tot goud maken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “‘T Gouden IJ”