BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Naeckte Brouwers

Het was een heel avontuur. Ons bezoek aan brouwerij de Naeckte Brouwers. Gevestigd in de voormalige Sint-Annakerk. Wat een locatie! Retrostijl ingericht met zicht op de vergistings- en lagertanks. Heerlijke bieren, uitstekend eten en prima bediening. In ongeveer 40 minuten vanaf het Rokin naar de brouwerij. Maar dan heb je ook wat. Belgisch Blond, Tripel, IPA, Barrel Aged Saison, vegan burger en caramel shortcake.
Naeckte Brouwers | Annakerk Amstelveen

Naeckte Brouwers | Annakerk AmstelveenEen nachtje aan vastgeplakt

Een vriend van mij was één keer naar de brouwerij de Naeckte Brouwers in Amstelveen geweest. Hij heeft daar goede herinneringen aan overgehouden. Al diverse keer gezegd: “Hier moeten wij samen een keer naar toe.” Vrijdag 30 juni 2023 was het dan zo ver. Eerst 4 uur werken. Eerder vrij. Even de batterijen opladen met een hazenslaapje, nog wat gegeten, douchen en schone kleren aan. Ik was er helemaal klaar voor. De fiets en de trein brachten mij naar Amsterdam Centraal. Daar wachten de vriend en zijn vrouw al op mij. We hadden er een nachtje aan vast geplakt. Dus dat werd de metro naar Rokin en lopen naar NH Schiller op het Rembrandtplein. Inchecken en rugzakken op de kamer achterlaten. De vrouwen zouden naar een vrijmibo gaan voor alle hotels in Amsterdam. Ze gingen niet, te ver en geen zin.

Naeckte Brouwers | Annakerk AmstelveenSint-Annakerk te Amstelveen

Wij (de vriend en ik) gingen weer lopende terug naar de metro op het Rokin. Metro naar Amsterdam Zuid, bus 358 naar busstation Amstelveen en vandaar volgens Google Maps 14 minuten lopen naar de Annakerk. Heen leek langer lopen dan terug. Bleek ongeveer 10 minuten lopen. Deze katholieke kerk werd in het voorjaar van 1927 neergezet. In 2010 werd het benoemd tot een gemeentelijk monument. Sinds 2017 bevinden zich de Naeckte Brouwers met proeflokaal, vergaderruimte en een evenementenpodium in de kerk. Michel Legrand en Ab van der Veen hadden het idee nieuwe bieren van vroeger te brouwen en dit leidde tot de oprichting van brouwerij de Naeckte Brouwers in 2011. In 2013 werd het serieus met de oprichting van het eerste brouwhuis in Amstelveen. De nieuwe stap kwam in 2018 met de opening van een tweede locatie met proeflokaal in de Annakerk. Hun bieren zijn uitstekend geschikt voor bier/spijs combinaties. Er staat dan ook bij elk gerecht welke bieren erbij passen.

Wat een locatie, prachtig!

Naeckte Brouwers | Annakerk AmstelveenHet is even een onderneming om er te komen, maar dan heb je ook wat. Bijna aan het einde van de route zagen we het puntje van de kerktoren al. Bocht naar links, langs een school en daar doemde de Annakerk al op. Overdekt terras voor de kerk. Terras of geen terras, mooi weer of geen mooi weer, bij deze brouwerij moet je drinken en eten binnen in de kerk doen. Wat een locatie, prachtig! Als je binnenkomt kom je in een imposante ruimte die sfeervol verlicht is. Het lijkt of het plafond tot aan de hemel reikt. Op het podium staan de vergistings- en lagertanks te blinken. Ik vroeg aan een medewerker of hier nog wordt gebrouwen. Ja zeker, echter alleen voor de openingstijden en op de dagen dat ze dicht zijn. Dit in verband met de geuren van het brouwen. Voor het podium, in de rest van de kerk, bevindt zich het sfeervolle proeflokaal dat in retrostijl is aangekleed. De meneer bij het bordje, ‘Please wait to be seated’, bracht ons naar onze tafel. Nog voor dat we iets besteld hadden was ik al dolenthousiast.

Feek, Nimf, Shipa Citra en Zonnegloed

Naeckte Brouwers | Annakerk AmstelveenNaeckte Brouwers | Annakerk AmstelveenEen medewerkster kwam naar ons toe en vroeg: “Wat wil jullie drinken?” Dat wisten wij natuurlijk nog niet omdat we de drankenkaart nog niet hadden bestudeerd. Wel handig als je naar een brouwerij gaat met een ruim aanbod aan bieren. Na een blik op de kaart voor bier van de tap koos ik voor Feek Belgisch blond 6%. Een uitstekend keus. Lekker doordrinkbaar blond bier die ook volgens de menukaart de bier/spijs combinatie is met de vegan burger die ik had besteld. We moesten wel wat eten om te voorkomen dat het bier het verkeerde effect zou hebben. Tijdens de vegan burger aan het tweede bier. Nimf tripel 8,5%. Altijd verrassend hoe de tripel van de brouwerij zal smaken. Deze was top, alleen geen doordrinker.

Bierpakket met glas

De sfeer zat er goed in. Toplocatie, heerlijke bieren, prima bediening en uitstekend eten. Voor het derde bier koos ik voor een dessert/bier Naeckte Brouwers | Annakerk Amstelveencombinatie. Caramel Shortcake met Shipa Citra een India Pale Ale 6,8%. Weer een perfecte combinatie. Bier was stevig gehopt (bitter). Ik begon de bieren te voelen, maar er was nog ruimte voor een afsluiter. Naeckte Brouwers | Annakerk AmstelveenEn dat werd op advies van de vriend de Zonnegloed. Die was hem zeer goed bevallen. Nu echter van de fles en op gin vaten gerijpt. Zonnegloed Gin Vatgerijpt Barrel Aged Saison 6,5%. Een moeilijk bier. Vermoedelijk is er iets te veel gin in het bier opgenomen. Daarna de hoogste tijd om richting hotel te gaan. We waren nog nieuwsgierig naar een bierpakket met glas. Dan moet u door de spoelkeuken, dan naar links, door de deur en de trap op. Daar op het balkon een verrassend mooi uitzicht over de hele kerk! Ik kon niet het juiste glas vinden, geen zin dit te vragen en eigenlijk ook geen zin om dit pakket mee te zeulen. Volgende keer dan maar. Ook zonder bierpakket gingen wij volledig voldaan en met een zeer goed gevoel op weg naar NH Schiller.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Naeckte Brouwers”