BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Brugse Zot

We hadden het plan om op zondag 24 maart naar Amersfoort te gaan. Op deze zondag kon je namelijk met het Boekenweekgeschenk – ‘De verrekijker’ van Kees van Kooten – de hele dag gratis reizen met de trein. Nu bleek dat je op zondag naar Amersfoort één keer moet overstappen en alleen de sprinter kan nemen. Uiteindelijk viel onze keuze op Leiden. Intercity rechtstreeks in 47 minuten.

brugse_zot_02Brunch
We hadden nog niet ontbeten, alleen een appel en een banaan gegeten. We gingen dan ook bij aankomst in Leiden meteen opzoek naar een plek om wat te kunnen eten, drinken en ons op te warmen. Een warme plek was het zeker, we zaten bij de ingang met mooi uitzicht naar buiten over de grachtjes, met onze rug tegen de verwarming. Voor mij een warm brood met jonge kaas en zalmsalade en een café latte, voor mijn vrouw een warm broodje geitenkaas met honing en een glas verse jus d’orange deed ons goed smaken.

Lemmy’s
Na de brunch was het tijd voor een wandeling door de stad. Ook Leiden is een mooie stad met grachtjes, oude huizen en gebouwen. Een stad met een rijke historie. Het zeer gezellig vertoeven in deze studentenstad. Na een lopen door stad en winkels bezoeken, was het tijd geworden voor het welverdiende speciaalbier. Bier & Whiskey Café Lemmy’s had ik uitgekozen via internet. Daar aangekomen stond een groepje mensen buiten te roken. Ik tuurde van een afstand naar binnen. Het zag er donker en ongezellig uit. Het nodigde ons niet uit om naar binnen te gaan. Misschien een volgende keer.

Grand Café
Wij vervolgde onze weg richting station, omdat we daar genoeg cafés hadden gezien. Uiteindelijk kozen wij voor Grand Café Van Buuren. Bij binnen komst oogde het modern met metalen tapkranen die de indruk wekte dat deze elektronisch zijn.brugse_zot_01 Achterin was een mooie plek om te zitten die ons uitzicht gaf over het hele café. Aan de serveerster vroeg ik wat ze op de tap hebben.’Heineken, Palm en Brugse Zot‘, antwoordde zij. Geen twijfel mogelijk dus. Een goud blond helder bier in het mooie Brugse Zot glas met een plaatje van een nar – ook als reliëf in de voet van het glas – werd mij gebracht. Hoppig en kruidig was de geur. De typisch Brugse Zot smaak, kruidig en enigszins complex, vulde mijn mond. Met een prettige bittere nasmaak. Genieten dus, een tweede Brugse Zot kon niet uitblijven.