BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Durboyse Blonde

Ik werd verrast met een bierpakket uit Durbuy te België. Blonde, Brune en Tripel van Brasserie Minne. Toen de vriend langskwam, die dit bier had meegenomen tijdens een bezoek aan de kerstmarkt in Durbuy, kozen wij voor de Blonde om mee te beginnen. Wazig goudgeel van kleur. Een pluizig helderwitte schuimlaag. Apart van geur, smaak en afdronk. Een bepaalde specerij en/of sinaasappelschil. Hopelijk vallen de Brune en de Tripel bij mij wel goed in de smaak.

Durboyse Blonde | Brasserie Minne

Durboyse Blonde | Brasserie MinneKomen er jeugdherinneringen naar boven

Vrienden van ons waren naar de kerstmarkt in Durbuy te België geweest. Hadden daar een bierpakket van Brasserie Minne gekocht. Twee Blonde, twee Brune en twee Tripel. Bierpakket meegenomen naar ons bezoek aan Maasmechelen en Maastricht. Zijn daar er niet aan toegekomen. Ook niet onlogisch als Maastricht een heuse Stadsbrouwerij heeft. De Durboyse bieren bij ons thuis achtergelaten voor een volgende keer. En dat bleek al meteen de zaterdag daarop te zijn. Wij waagden ons aan de Durboyse Blonde. Bij Durbuy komen er jeugdherinneringen naar boven. Als kind hebben wij (ik en mijn broer) met onze ouders gelogeerd in Durbuy. We gingen wandelen en voor het eerst vissen met een ouderwetse bamboe hengel. Van bier was toen natuurlijk nog geen spraken. En nu vele jaren later zit ik opeens aan het bier uit Durbuy.

Creativiteit en Passie

Durboyse Blonde | Brasserie MinneBrasserie Minne is actief sinds 2008 en geniet sinds de opening van een grote reputatie. Onder de naam Brasserie Minne de Bastogne zijn het dus de Trouffettes Blondines en de Trouffettes rousses die de harten veroveren van de lokale bevolking, de regionale bevolking en nog veel meer. In 2019 had de brouwerij behoefte aan meer ruimte en een betere toegang tot de weg en besloot ze te verhuizen van de regio Bastenaken naar de Baillonville-zone. Brasserie Minne dankt haar succes aan haar creativiteit en passie. Dit enthousiasme vinden we zelfs terug in de originaliteit van de etiketten. Ze brouwen klassieke bieren, seizoensgebonden bieren, bieren gerijpt op eikenhouten vaten, bio bieren Certisys Fu-certivicering. Hun bieren zijn te koop in: Duitsland, België, Brazilië, Verenigd Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Rusland en Zweden

Durboyse Blonde | Brasserie MinneZowel geur, smaak en afdronk zijn apart

Durboyse Blonde is natuurlijk blond van kleur. Ik kwam tot een wazige goudgele kleur. Weinig koolzuur. Pluizige helderwitte schuimlaag. Een aparte geur van de specerijen en/of sinaasappelschil. Ik had dit als eens eerde geroken bij een ander bier, weet echter niet wat het is. Ook bij de smaak komt dit terug. Luchtig met een tintelende bitterheid. Licht van smaak dus. Met tonen van Citrus. Een droge en bittere afdronk met ook hier weer onbekende smaak van de specerijen. Zowel geur, smaak en afdronk zijn apart. Drinkt wel licht bij deze Blonde van 6% alc. vol. Leuke verrassing maar één Durboyse Blonde is voor mij voldoende. Hopelijk vallen de Brune en de Tripel bij mij beter in de smaak.

Brasserie Minne | Durbuy 1331 - België |  | Durboyse Blonde | Alc. 6% vol. | Fles 33 cl | Bewaren tussen 2-6 ºC | Water, hop, gerstemout, omgekeerde suiker, gist en specerijen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Durboyse Blonde”