BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Duvel Tripel Hop 2016

Ook dit jaar, 2016, heeft Duvel weer een Duvel Tripel Hop gebrouwen. Deze keer met een nieuwe derde hopsoort. Nu rond dezelfde periode verkrijgbaar in de winkels. Deze Tripel Hop variant was ook heerlijk degusteren. Totaal weer anders dan de vorige Tripel Hop uit 2015.

Tijdelijk 'Experimental Hop HBC 291' genoemd

Duvel Tripel Hop 2016Bij de vooraankondiging op Facebook werd ik al enthousiast en kon ik haast niet wachten op het moment dat het in de winkel te krijgen is. De Duvel Tripel Hop 2015 was zo goed bevallen dat ik heel nieuwsgierig was hoe die van 2016 zou smaken. Toen het uiteindelijk in de winkel op voorraad was ben ik dan ook meteen naar Bier en Plezier gegaan om vier flessen aan te schaffen. Twee voor de buurman, hij was ook erg enthousiast over de versie van 2015 en twee voor mijzelf. Ik durfde niet lang te wachten met kopen, het wordt namelijk in beperkte hoeveelheid gebrouwen. Het moment van drinken duurde wat langer. Maar dat moest zo zijn. Deste lekkerder smaakte het. Ook dit keer weer een derde nieuwe hopsoort. Zelfs zo nieuw dat er nog geen officiële naam voor was. Tijdelijk 'Experimental Hop HBC 291' genoemd. De andere twee hopsoorten zijn steeds hetzelfde: Saaz Saaz en Styrian Golding.

Slechts één maal per jaar wordt gebrouwen

Duvel Tripel Hop 2016
Duvel bestaat al sinds 1871 en is onderdeel van de brouwerij Duvel Moortgat. De familie brouwerij Duvel Moortgat is opgericht door Jan-Leonard Moortgat en zijn twee zonen Albert en Victor. Duvel Tripel Hop is een speciaalbier dat slechts één maal per jaar wordt gebrouwen. Behalve de Duvel bieren heeft de brouwerij ook andere bekende bieren in het assortiment: Vedette, Maredsous, Achouffe, De Koninck, Liefmans en Ommegang. In 2014 lijft de brouwerij de speciaalbieren van de Boulevard Brewing Company uit Kansas City in en in 2015 wordt Duvel Moorgat aandeelhouder van Firestone Walker Brewing Company uit Paso Robles, Californië. Ook in 2015, om precies te zijn 1 september, is een samenwerkingsverband aangegaan met brouwerij 't IJ uit Amsterdam.

Duvel Tripel Hop: zes smaken, één winnaar

Duvel Tripel Hop 2016Ook dit jaar zijn de brouwers van Duvel er in geslaagd een nieuwe derde hopsoort toe te voegen die weer een compleet nieuwe smaakbeleving veroorzaakt. Aroma's van zwarte peper, rozen en lavendel. Goud blond neigend naar geel door de nagisting. Met in het midden van het glas een koolzuurkolom met kleine koolzuurbellen die omhoog parelen. Bovenop een heldere witte schuimkraag. Een sterke hopgeur steeg op uit het Duvel glas. Tevens bloemig en licht alcoholisch. Een licht romige prikkelende smaak, licht zoet en licht alcoholisch. Met een korte, droog, licht bittere en prikkelende afdronk. Drinkt aan het begin vrij vlot, maar pas op: 9,5% alcohol volume! In 2017 zal één van de zes Duvel Tripel Hop versies permanent worden gebrouwen. Wij als consument en bierliefhebber mogen bepalen welke. Hiervoor is de Duvel Tripel Hop Tasting Kit samengesteld. Bestaande uit zes onherkenbaar gemaakte flesjes. U kunt stemmen op www.duveltripelhop.be tot 1 juni. Kan niet wachten. Ik heb pas twee van de zes gedronken. Duvel Tripel Hop: zes smaken, één winnaar.