BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Van Bieren

Als paddenstoelen schieten de bierwinkels, brouwerijen en speciaalbier cafés uit de grond. Zo ontdekte ik per toeval een nieuwe bierwinkel in de Van Woustraat te Amsterdam. Daar moest ik natuurlijk naar binnen. Van Bieren is de naam. Je kan daar onder andere vers getapt bier van vijf verschillende brouwerijen krijgen.

Niet verlegen om een goed verhaal

Van BierenDe hype, of je zou kunnen zeggen de gekte, rond speciaalbier neemt extreme vormen aan. Bijna elke dag is er wel iemand die een graantje mee wil pikken en een online bierwinkel met of zonder fysieke vestiging, brouwerij of speciaalbier café begint. Voor de speciaalbier liefhebber een luxe en een verleiding om vaak iets te kopen. En natuurlijk thuis lekker te degusteren. Maar je kan je afvragen of de markt niet verzadigd begint te raken? Ik, als biercolumnist, hoef ik niet verlegen te zitten om een goed verhaal. Zo bereikte mij ook het bericht dat er na Bier en Plezier een tweede bierwinkel in Almere komt! Goed Gebrouwen opent zijn deuren op zaterdag 12 maart 2016.

Van Bieren staat er op de winkelruit

Van BierenIk was weer eens in Amsterdam om mijn broer te bezoeken voor mijn volgende theorie- en pianoles. Meestal drinken wij dan eerst een bakkie bij de Coffee Company op de hoek van de Ceintuurbaan Van Woustraat. Eén van mijn favoriete koffiezaken (ook deze zijn er in overvloed). De espresso of cortado is daar lekker en sterk. Na ons bezoek aan de Coffee Company liepen wij richting het atelier van mijn broer. Keek ik toevalig naar de overkant van de straat of waren het de gele en zwarte ballonnen rond de ingang die mijn aandacht trokken. Met grote letters staat er 'Van Bieren' op de winkelruit. Nieuwsgierig als ik was, wilde ik meteen naar binnen. Niet alleen de ballonnen, maar ook het interieur, verraadde dat deze bierwinkel net geopend was. Deze bierwinkel is nog zo nieuw, dat de website van 'Van Bieren' nog niet eens actief was.


Hun bieren zijn verdeeld in zes categorieën

De ruimte is netjes en ruim ingericht. Het thema is geel en zwart. Van BierenDe blikvanger is de flessentapper op de toonbank. Een ingenieus systeem waarmee 75 cl. flessen, van vijf verschillende brouwerijen (Christoffel Blond, Oersoep en Garde!, Maximus Highhops, Brouwerij 't IJ Zatte, Maallust Dubbel) gevuld kunnen worden. Het flessen assortiment bestaat uit ongeveer 200 speciaalbieren. Nederlands, Amsterdamse brouwers, Belgisch, Duits en Italiaans en nog veel meer. De eigenaar vertelde mij aan, de hand van een kaart aan de muur, dat ze hun bieren hebben ingedeeld in zes categorieën. Ook wel familieleden genoemd: Arie, Betty, Cor, Sam, Joke en Rinus. Elke naam staat voor een gelegenheid.

Voor de winkelruit stond een geschenkverpakking van Hopus inclusief het gistglaasje. De verleiding was groot. Maar ik koos natuurlijk voor een vers getapt bier. Een 75 cl. fles Maallust Dubbel. Aan de prijzige kant (dat ben ik intussen wel gewend van speciaalbier), maar het is wel inclusief drie euro statiegeld bij. De eerste korte impressie was veel belovend. Ik ga zeker nog vaker: al was het alleen maar om de statiegeldfles weer te vullen, een bezoek aan mijn broer te brengen of om foto's te nemen met mijn Nikon D7100 camera. Hun ambities zijn groot. De volgende vestiging is in Utrecht. Ik wens 'Van Bieren' veel succes!