BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

St-Feuillien Grand Cru

Ik ken de St-Feuillien voornamelijk van de Aldi, daar hebben ze een 4-pack van de Tripel en de Blond. Het advies voor de St-Feuillien Grand Cru kwam van één van de eigenaren van de Mitra in Almere Buiten. En volledig terecht advies. Een fluweelzachte smaak met een intens alcohol volume van 9,5%. Een degustatiebier. Dry Hopping voor nog meer fruitige tonnen. Dit bier won onmiddellijk een gouden medaille 'European Beer Star’.

Grand Cru - Brasserie St-Feuillien

Grand Cru - Brasserie St-FeuillienGrand Cru extra blond

Bierinkopen doen is leuk, bier fotograferen ook, drinken al helemaal en tot slot ook nog beschrijven. Maar het leukste is om naar een bierwinkel te gaan en om gezellig te praten over bier. Bij de Mitra in Almere Buiten gaat het dan meestal over de Moersleutel bieren. Ik ben daar liefhebber van en de eigenaren van deze Mitra ook. Wilde dan ook het Moersleutel bierglas aanschaffen. Ze hadden alleen het Moersleutel Tumbler glas, maar ik wilde het Moersleutel Teku glas. Misschien een volgende keer of wellicht toch beide bierglazen aanschaffen?! De toonbank stond al aardig vol met alleen maar donkere bieren hoog in alcohol. Dus ik zei: “Hier mogen nog wel een aantal tripels of blonde bieren bij.” De eigenaar kwam toen met het advies van de St-Feuillien Grand Cru. Extra blond of ook wel zwaar blond genoemd met 9,5% alcohol volume.

Grand Cru - Brasserie St-FeuillienGrisette Tripel, Triple Distilled Malt, Five en Quadrupel

In 1125 werd de Abdij van Saint-Feuillen gesticht in het stadje Le Roeulx. De Brasserie St-Feuillien vindt zijn oorsprong in 1873 door Stéphanie Friart. Oudtante van Benoit en Domique Friart. In de loop der tijd worden allerlei bieren ontwikkeld en gebrouwen. In jaar 2011 de creatie van de fameuze St-Feuillien Grand Cru. Dit bier wint onmiddellijk een gouden medaille 'European Beer Star’ in Nuremberg. In 2013 viert de brouwerij haar 140-jarig bestaan en neemt zijn nieuwe installatie in gebruik. De nieuwste bieren zijn de Grisette Tripel die zilver heeft gewonnen bij de Brussels Beer Chanlange, St-Feuillien Triple Distilled Malt 6 maanden rijping in een bourbon vat, de lancering van Five een licht verfrissend blond bier en de St-Feuillien Quadrupel. De St-Feuillien Tripel en blond staan in een 4-pack bij Aldi in de schappen.Grand Cru - Brasserie St-Feuillien

Fluweelzacht

De St-Feuillien Grand Cru is een extra blond, met andere woorden zwaar blond van 9,5% alc. vol. Een Degustatiebier. Dry Hopping (een techniek om extra aromatische oliën uit hop in bier op te lossen) is toegepast en dat ruik en proef je. Goudblond. Schuimlaag wit, eerst hoog luchtig en pluizig en daarna snel zakkend naar laag luchtig pluizig. Fruitig (Dry) Hop(ping) tonen. Het begint vol zoetig en rijk van smaak om over te gaan in bitterheid. Fluweelzacht. Het alcohol volume leidt automatisch tot langzaam drinken. Nasmaak bitter en plakkend met een tintelende bitterheid die lang nawerkt. Een bier dat in het verleden al veel prijzen heeft gewonnen. En terecht. Volgende keer maar de 75 cl. fles aanschaffen om gezellig te delen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *