BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Foundation 11

Elk zichzelf respecterende bierbrouwerij heeft tegenwoordig een IPA (India Pale Ale) in het assortiment. Zo ook brouwerij CREW Republic uit München. Alleen zij noemen dit speciaalbier een 'German Pale Ale'. Het was een uitstekende begeleider bij de penne pasta met bolognaisesaus, zonnebloempitten, rucola en Parmezaanse kaas.

Om tijdens lange zeetochten goed te kunnen bewaren

Foundation 11Een mooie bijkomstigheid van IPA is, dat het vaak een mooie kleur heeft. Meestal koper goud helder. Of misschien wel één van de redenen dat ik dit biertype graag drink. We drinken natuurlijk ook met het oog en niet alleen met de smaakpapillen. Om dit bier op de schepen tijdens lange zeetochten goed te kunnen bewaren is het extra gehopt. Waardoor het langer houdbaar is en een bittere smaak en afdronk heeft.

Nog een rede, als je van bitter houdt, om dit type bier te drinken. De brouwers van CREW Republic zijn hier met hun Foundation 11 goed in geslaagd. Tijdens een bezoek aan Utrecht en mijn eerste kennismaking met Bert's Bierhuis heb ik drie flessen van de brouwerij aangeschaft. Munich Easy was de eerste die ik heb gedronken. De derde die ik nog heb staan is de Drunken Sailor.

Een bier dat de Duitse bierwereld verandert...

Op de fles staat te lezen dat in 2011 ergens in een klein achteraf hof in München, twee enthousiastelingen daar hun eerste thuisbrouwerij hebben ingericht en experimenteerde met mout- en hopsoorten van over de hele wereld. Hun doel: een bier dat de Duitse bierwereld verandert... Foundation 11 was de grondsteen van CREW Republic en de Duitse Craft Beer revolutie.

Met water, gist, hop: Herkules, Nelson, Sauvin, Chinook, Citra, Cascade, mout: Münchner, pilsener en karamel, genoeg ingrediënten om een geslaagd speciaalbier te brouwen dat rijk is van smaak en mooi van zicht. Ze brouwen alleen bier en vullen af wat ze zelf lekker vinden. Daarmee breken zij met gewoonten – geen bier voor iedereen. Foundation 11Hun bier vindt je alleen in uitgezochten cafés en restaurants.

Het vroeg meteen om een volgende slok

Koper goud helder was de kleur in het glas na het uitschenken van de fles. Toen ik het restand uit de fles er later bijvoegde werd het zicht troebel. Boven op het vocht vormde zich een helder witte schuimkraag. Bij het ruiken kwam ik tot mout, hop, fris en fruitig. Een IPA om zo snel mogelijk een slok van te nemen. De smaak bevestigde dat, heerlijk fris zoet fruitig met een mooie bitterheid en licht prikkelend.

De bitterheid loopt soepel door in de afdronk. Het vroeg meteen om een volgende slok. Met 5,6% alcohol volume hoef je niet bang te zijn dat je snel onder zeil bent. Het smaakte uitstekend bij de penne pasta met bolognaisesaus, zonnebloempitten, rucola en Parmezaanse kaas. Ik ben benieuwd naar de Drunken Sailor.