BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Duvel Tripel Hop

Voor de Duvel Tripel Hop selecteerde de brouwers van Duvel Moortgat 6 jaar lang een derde hopsoort met elke keer een verrassend en boeiend smaakprofiel als resultaat. U kon tot en met 12 juni mee beslissen welke Duvel Tripel Hop blijft in 2017. Met veel vlijt en plezier heb ik mij aan deze taak gewijd, om 6 flessen te proeven en de winnaar te kiezen.

Duvel Tripel Hop Tasting Box

Twee van de zes had ik al geproefd

Met veel genoegen heb ik de Duvel Tripel Hop Tasting Box gekocht bij Bier en Plezier. De box was in het echt kleiner dan ik mij had voorgesteld. De 6 flessen Duvel Tripel Hop van 33 cl. pasten er precies in, tezamen met een smal notitieboekje en een potlood met gummetje aan de achterkant. Het notitieboekje bevat uitgebreide informatie. Te beginnen met; na 6 jaar lang elk jaar een andere hopsoort te hebben gebruikt, komt aan deze traditie een einde. Het was aan u, de drinker, om te bepalen welke van de 6 permanent vanaf 2017 wordt gebrouwen.

De twee basis hopsoorten zijn Saaz-Saaz van oorsprong uit Tsjechië met een fluwelen bitterheid en Styrian Golding uit Slovenië met een milde smaak. Elke keer wordt daar een derde hopsoort aan toegevoegd om een uniek aroma en smaak te krijgen. De Duvel Tripel Hop van 2015 heeft een blijvende smaakherinnering achter gelaten. Ik had dan ook de stille hoop dat deze eruit zou springen.

Verder staan er nog proeftips in het notitieboekje

Duvel Tripel HopAmarillo, Amerikaanse hopsoort met een kruidig karakter. Citra, Amerikaanse hopsoort met frisse toetsen van pompelmoes en tropisch fruit. Sorachi Ace, Japanse hopsoort met een frisse, exotische en licht fruitige toets. Mosaic, heeft een uniek combinatie van zowel de sterke aroma's als de bitteren eigenschappen. Equinox, heeft een fruitig aroma van pompelmoes en limoen, met een lichte toets van groen peper. Experimental hop HBC 291, zorgt voor aroma's van zwarte peper, rozen & lavendel.
Het begint natuurlijk met het perfect uitschenken van de fles.
1. Het glas onder een hoek en vermijd elk contact tussen glas en fles.
2. Schenk zachtjes verder vanop een steeds groter wordende afstand.
3. Breng het glas tenslotte recht en creëer op die manier een royale schuimkraag.

Verder staan er nog proeftips in

Veder staat er nog proeftips in het notitieboekje.
Kijken: Kleur, helderheid, schuimstabiliteit en compactheid.
Ruiken en proeven: Neus in het glas voor de geur, kort walsen om aroma's vrij te maken, neem een slok en concentreer je op de smaak en het mondgevoel en tot slot de afdronk, lengte en bitterheid.
Het smaakwiel: Dit helpt ons bij proeven door een aantal typische aroma's en smaken op te sommen.

Dit is en blijft sowieso een persoonlijke en subjectieve ervaring

Duvel Tripel HopIk stortte mij vol ijver op de 6 flessen. Ik ben voor de 'Duvel' niet bang. Ongeveer één fles per week. Maakte notitiesen vulde het smaakwiel in (maar dat was niet eenvoudig). Gaf sterren aan de geur, smaak en nasmaak. Wat aroma en smaak betreft hadden ze een hoop raakvlakken. Misschien zaten er 6 dezelfde flessen in de box, waren ze niet op de goede temperatuur, was het glas niet goed schoon of waren het mijn smaakpapillen? Toch heb ik een keuze kunnen maken. Nummer 1. HBC 291, fris fruitig met een licht bittere afdronk. Nummer 2. Mosaic, had een citrus geur en was licht bitter en prikkelend. Nummer 3. Sorachi Ace, met een korte lichte zoete en bittere afdrink.

Het publiek heeft Citra als nummer één gekozen. Op de tweede plaats Mosaic en als derde Amarillo. Ben benieuwd hoe de Citra mij in 2017 zal smaken. Zoals mooi in het notitieboekje staat beschreven: “Het is het geheel van al de zintuigelijke ervaringen die de smaak van het bier bepalen. Dit is en blijft sowieso een persoonlijke en subjectieve ervaring.”