BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Pilaarbijter

Bavik bieren, Petrus bieren, Kwaremont, Wittekerke en Ezel, zomaar een greep uit heet aantal bieren dat door brouwerij De Brabandere te Bavikhove in België wordt gebrouwen. Minder bekend, namelijk niet te vinden op de website van de brouwerij, is de Pilaarbijter. Een zwaar blond bier, goud blond troebel, met een een aroma en smaak die mooi in balans zijn.

Pilaarbijter - Brouwerij De Brabandere

Dit vroeg dus om het bijbehorende glasPilaarbijter - Brouwerij De Brabandere

Het was op een trip naar Gent waar een kennis van mij voor het eerste de Pilaarbijter dronk. Hij was meteen enthousiast. In de tussentijd hebben wij dit bier regelmatig gedronken. Bijna elke keer als de kennis op bezoek komt, komt dit bier op tafel. Dit vroeg dus om het bijbehorende bierglas. Ik had aan twee kennissen het Tempelier bierglas ( lees ook mijn biercolumn over Tempelier ) cadeau gedaan. Mooi glas dito bier. En ik kreeg weer een Pilaarbijter bierglas cadeau. Afgelopen weekend was de kennis weer op bezoek en had twee flessen Pilaarbijter meegenomen. Een mooie moment om dit bier te fotograferen en goed te proeven om een biercolumn over de Pilaarbijter te kunnen schrijven.

Wat schijnheilige betekend

ilaarbijter - Brouwerij De BrabandereIn 2002 kwam diaken ( dienaar ) Rudy Raes met het idee om een gelegenheidsbier te laten brouwen naar aanleiding van de bisdomdag te Kortrijk. Het bisdom ging akkoord en kwam met de naam Pilaarbijter wat schijnheilige betekend. Brouwerij De Brabandere te Bavikhove in België kreeg de opdracht om dit bier te brouwen. Het rare is dat de pilaarbijter op de website van de brouwerij niet is te vinden. Bekende biermerken van De Brabandere zijn: Bavik bieren, Petrus bieren, Kwaremont, Wittekerke en Ezel. Brouwerij De Brabandere is opgericht in 1984 door Adolphe Pilaarbijter - Brouwerij De BrabandereDe Brabandere en zijn zoon Jozef. Vandaag de dag is de brouwerij nog steeds een familiebrouwerij.

Het juiste bierglas waardig is

Pilaarbijter is een zwaar blond bier van 8,5% alcohol volume. Zowel op de fles als op het bierglas staat een man die een hap uit een pilaar neemt. Ik wilde meteen een hap nemen uit de watten wit pluizige wand klevende schuimlaag. Het zicht is goud blond en troebel door de nagisting op de fles. De geur ( mout en fruitige tonen ) en smaak ( vol en romig ) zijn mooi in balans. Eindigend in een fijne licht bittere afdronk. Wat alcohol betreft een straf blondje. Op de fles staat de Latijnse tekst: “Cum licentia Dioecesis Brugensis” ( met goedkeuring van het Bisdom Brugge ). Een blond bier dat het juiste bierglas waardig is.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *