BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Urthel Hop-It

De drie Urthel bieren worden met geduld en in alle rust gebrouwen bij bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot. Ook bekend van de La Trappe bieren. De creatieve brouwer Hildegard van Ostaden bedacht de drie speciaalbieren: Urthel Saisonnière, Urthel Hop-It en Urthel Samaranth. Het motto van de Urthel drinker: 'genieten Ur van'.

Urthel Hop-It

Een kabouterachtig mannetje prijkt monter op het glas

Als de Mitra weer een aanbieding heeft, de hele maand april was dat 3 x 33 cl. fles Urthel inclusief glas (op=op), dan wil ik dat natuurlijk meteen aanschaffen. Op vertoon van de Nationale Bierpas – 10% korting bij de Mitra en een abonnement op Bier! Magazine – ontvang je bij aankoop van de drie verschillende Urthel speciaalbieren een origineel Urthel glas cadeau. Als ik dat ook nog kan combineren met een bezoek aan een speciaalbier café, dan kan mijn dag niet meer stuk. En niet zomaar een glas. Als je er tegen aan tikt is het geluid prachtig. Een kabouterachtig mannetje, met in zijn hand een vol Urthel glas, prijkt monter op het glas. Urthel Hop-ItDaar onder staat in grote letters 'Urthel' en daar weer onder in het klein 'Founded in Flanders'. Een tulpvormig glas, waarin het speciaalbier uitstekend tot zijn recht kwam.

De echte bierliefhebber zegt 'pache'

Founded in Flanders staat er op de fles. Maar het wordt gebrouwen bij bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot vlakbij Tilburg. Beter bekend van de La Trappe bieren. Verscholen in een bosrijke omgeving. De creatieve brouwer van Urthel is Hildegard van Ostaden afkomstig van het West-Vlaams Ruiselede. Zij studeerde voor industrieel ingenieur aan de Kaho St. Lieven te Gent. Haar specialisatie was brouwerij. Nog volgens authentiek Vlaamse brouwkunst, geduld en in alle rust, gebrouwen. De drie nagistende speciaalbieren – Urthel Saisonnière 6%, Urthel Hop-It 9,5%, Urthel Samaranth 11,5% – zijn anders dan andere bieren. In 2010 won de Saisonnière de World Beer Award. Urthel Hop-ItIn Nederland zegt men 'proost, in Engeland 'cheers', maar de echte bierliefhebber zegt 'pache'.

Geniet Ur van

Bijzonder en eigenwijs met uitzonderlijk hoge maar verfijnde bitterheid. Water, gerstemout, suiker, hop en gist zijn de ingrediënten. Met 9,5% alcohol volume een zwaar bier. En dat was te merken, ik heb er lang van genoten. Goud blond met over de hele breedte van het glas parellende koolzuurbelletjes. Afgetopt met een volle witte schuimkraag. Deze was wel na een tijde verdwenen. Een sterk hop aroma. Vol van smaak, licht romig, fruitig en een bittere begeleiding. Stevig bittere afdronk, kort en droog. Een bitterheid als die van een India Pale Ale. Een speciaalbier om langzaam te drinken. Een mooie begeleider van fluweelzachte kazen. Als geheel, glas en speciaalbier, een perfecte combinatie. Het motto van de drinker geheel waardig: 'geniet Ur van'. En dat heb ik zeker gedaan.