BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Cornet Oaked

Cornet Oaked is een uniek bier van brouwerij de Hoorn uit België omdat er tijdens het brouwproces houtsnippers zijn toegevoegd. Het was een hele zoektocht naar het Cornet glas. Dirck III Almere had het niet. Mitra Beukenplein in Amsterdam ook niet. Mitra Almere Buiten gelukkig wel. Ook twee flessen Cornet meegenomen. Prachtig bier en prachtig glas. Huidige eigenaar van Cornet is Swinckels Family Brewers.

Cornet Oaked - Brouwerij de Hoorn

Cornet Oaked - Brouwerij de HoornCornet glas

Van sommige bieren wil ik het glas hebben. Vaak een mooi glas. Omdat het plaatje dan compleet is. De beleving is toch net anders met het juiste glas. Tevens zijn de foto’s dan correct. Het Cornet glas heb ik gehad maar is stuk gegaan. Niet alleen het geluid is prachtig ook het glas zelf. Dat werd dus een speurtocht naar het Cornet Glas. Dirck III in Almere Centrum heeft altijd wel een bierpakket, maar had geen Cornet geschenkverpakking. Brood halen bij Hartogs Volkoren in Amsterdam. Meteen even langs de Mitra aan het Beukenplein. Vlakbij. Ook daar geen Cornet glas. Toen maar op zaterdag voor de pinksterdagen met de fiets (bewegen!) naar de Mitra Almere Buiten. Bingo, daar hadden zij het glas. En ook nog drie flessen, twee daar van meegenomen.

Er zijn drie varianten

Cornet Oaked wordt gebrouwen bij brouwerij de Hoorn. Brouwerij de Hoorn is onderdeel van Palm. En Cornet Oaked - Brouwerij de HoornPalm is weer overgenomen door Swinckels Family Brewers. Omstreeks 1525 wordt voor het eerst de naam ‘De Hoorn’ vermeld. Het is de naam van een Herberg. In 2014 herstelde Palm Belgian Craft Brewers de oude dorpsbrouwerij in al haar glorie. Cornet is het speciaalbier voor Ridders van de Goede Smaak. Er zijn drie varianten: Cornet Oaked, Cornet alcoholvrij en Cornet Oaked Smoked. De Cornet Oaked heeft een vanilletoets. Dit komt van het rijpen op houten vaten. Tegenwoordig wordt dit nagebootst met houtsnippers. Swinckels is nu de eigenaar van Cornet en van nog diverse andere brouwerijen, onder andere: Bavaria, La Trappe, Rodebach, Palm, Brugge Tripel.

Cornet Oaked - Brouwerij de HoornHoutsnippers

Cornet Oaked is een goudblond helder bier waar in het midden een smalle koolzuurkolom rap omhoog bruist. Afgetopt met een volle stevige helderwitte schuimlaag. Het leek net slagroom. Het is een krachtig blond bier uit België en bevat gerstemout en tarwemout. Fruitig, moutig en vanilletoetsen van de houtsnippers prikkelde mijn neus. Volle smaak die mooi in evenwicht was. Geen overheersende smaken. Ik proefde wel de houtsnippers. Fris, licht fruitig en bruisend in de mond. Ondanks de alc. 8,5% vol. een toegankelijk bier. Licht prikkelende afdronk die ook weer in balans was. Pas aan het einde een subtiele bitterheid. Prachtig bier. Prachtig glas. Het unieke aan dit bier zijn de toegevoegde houtsnippers. Ik rook het en ik proefde het.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *