BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Extra blond

Extra blond is van het biertype zwaar blond. Nog steeds een van mijn meest favoriete biertypes. Hoog in alcohol, fris fruitig, complex en toch goed doordrinkbaar mits niet te veel flessen achter elkaar. Fortbrouwerij Duits & Lauret te Everdingen is de brouwerij. Bekend van Fort Everdingen. Ze doen aan bierrijping, wandelingen, rondleidingen in het fort, hebben een camping en natuurlijk brouwen zij heerlijke bieren.

Extra blond - Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret

In het fort kan je ook prima bieren bewaren

Duits & Lauret noemt zichzelf een speciaalbierbrouwerij en dat lijkt mij ook logisch met dit assortiment aan biertypes: Extra blond - Speciaalbierbrouwerij Duits & LauretAlt bier, Champagnebier, Wiess, Amber, Smoked Poorter, Wintertstout, Stout, Dubbelbock, Bière de garde brune, Kiem, Blond, Extra blond. Het is gevestigd in de stoere locatie Fort Everdingen die op de nominatie staat om op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed te komen. Tevens dienen zij een nobel doel door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een arbeidsmatige dagbesteding te geven. In het fort kan je ook prima bieren van het zwaardere alcohol percentage bewaren. Het is ook een uitstekende plek om je tent op te zetten, lekker een wandeling te maken en na afloop genieten van hun heerlijke bieren in het proeflokaal.

Drie gouden medailles

Fort Everdingen, vernoemt naar het nabijgelegen dorp Everdingen, is gelegen op de grens van Utrecht en Gelderland en werd gebouwd tussen 1842 en 1847. Het bood ruimte voor de legering van soldaten en de opslag van materieel onder andere munitie voor de kanonnen op de tweede verdieping. Het fort is ook nog in gebruik geweest bij de Explosievenopruimingsdienst ( EOD ) tot 2014. Daarna werd een passende functie gezocht voor het fort. Achttien ondernemers diende een plan in voor het ontwikkelen en in gebruik nemen van het 12 hectaren grote terrein. De keuze viel op Duits & Lauret die daar in 2015 hun brouwerij vestigde. En met succes. In 2020 wonnen zij drie gouden medailles op de Dutch Beer Challenge. Donker: licht donker, Bière de garde brune 2019. Blond: Saison, Blond. Innovatie/Speciaal: Rook, Houtgerijpt rook dubbelbock.Extra blond - Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret

Een complex genietbier

Extra blond ook wel zwaar blond, is een goud geel licht troebel bier met een volle witte wandklevende schuimkraag. Mini koolzuurbellen parelen er lustig op los, zich een weg banend naar boven. Fris fruitig, kruidig aroma. Volle romige smaak en licht bitter. Een mooie lange in bitterheid toenemende afdronk. Volgens de informatie op de fles:
“Een complex genietbier met zeer verfrissende eigenschappen. Ongefilterd, ongepasteuriseerd met nagisting op de fles. Extra blond is gebrouwen ter gelegenheid van het 1e lustrum van Duits & Lauret.”
Ook het etiket is met zorg samengesteld. De letters hebben een vormgeving die past bij een fort of een kasteel. Zwaar blond heeft een alcohol percentage van 7% of meer. In dit geval 8,5%. Zwaar dus. Pas op met te veel flessen achter elkaar drinken van dit bier. Volgende keer de blond proberen of een van de andere twee gouden medaille winnaars.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *