BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

‘T IJ van de Duvel

Ik heb een hoop memorabele avonden beleeft bij brouwerij 't IJ. In de begintijd nog overzichtelijk, de brouwerij brouwde slechts vier heerlijke bieren. Om in het huidige bierlandschap te overleven is een samenwerking tussen 't IJ en Duvel een logische stap. Dit resulteerde in hun eerste samen gebrouwen bier de Hazy IPA ook wel NEIPA ( New England IPA ) genoemd. Een bier dat voornamelijk bestaat uit citrus en hoparoma's.

'T IJ van de Duvel - Brouwerij 't IJ en Duvel Moortgat

De bier keuze was toen nog overzichtelijk

In mijn eind twintiger en begin dertiger jaren ging ik regelmatig, bijna elke vrijdagavond na een week hard werken, met vrienden naar brouwerij 't IJ aan de Funenkade te Amsterdam naast de molen. In de periode dat speciaalbieren nog niet zo populair waren als nu, was brouwerij 't IJ een pionier op het gebied van speciaalbier. Een van de eerste craft beer brouwerijen in Nederland, zeker in Amsterdam. Opgericht in 1983. Het begrip craft beer bestond toen nog niet eens. 'T IJ van de Duvel - Brouwerij 't IJ en Duvel MoortgatDe bier keuze was toen nog overzichtelijk, een Natte, een Zatte, een Columbus of een Struis. In een relaxte ongedwongen sfeer mocht je je bierglas mee naar buiten nemen en zittend op de rand van de kade genieten van één van de bovengenoemde bieren. Heden ten dage is de brouwerij uitgegroeid tot een grote jongen. Eerst in 2013 werd verderop de Funenkade een tweede brouwlocatie gevestigd en daarna in 2015 werd een samenwerkingsverband aan gegaan met Duvel Moortgat.

Maar liefst 33 verschillende bieren

De samenwerking is ter ondersteuning van de brouwtechniek, distributie en voor de financiële draagkracht. Een logisch gevolg is dat beide brouwerijen gezamenlijk een bier hebben gebrouwen met de toepasselijke naam 'T IJ van de Duvel. Een bier van Belgische vakmanschap en met een Amsterdams karakter. Van het biertype Hazy IPA ook wel NEIPA ( New England IPA ) genoemd. India Pale Ale bieren heb je in vele soorten en smaken. Deze IPA heeft een duivels karakter, is zeer aromatisch, fruitig en toch milt van smaak. Brouwerij 't IJ heeft maar liefst een aanbod van 33 verschillende bieren. 'T IJ van de Duvel - Brouwerij 't IJ en Duvel MoortgatDuval Moortgat heeft de nodige overnames gedaan en samenwerkingsverbanden aangegaan. Behalve het iconische Duvel bier en Duvel glas, is de brouwerij ook bekend van Vedette, Maredsous, Tank 7 en De Koninck.

Artisanant Belge – Caractère Amstellodamois

Ook 'T IJ van de Duvel heeft het bekende citrus grapefruit karakter. Fruitig zoet en grapefruit bitter. Een blond troebel bier met daar bovenop een volle witte schuimkraag stevig en plakkerig. Na het vol schenken van het glas stijgen meteen een walm van citrus fruit en hoparoma's op uit het glas die mijn neus aangenaam deed prikkelen en mij aanzetten tot het nemen van een slok. Zoet bitter is dan de smaak met een tintelend fris fruitig pallet dat eindigend in een licht bittere bruisende afdronk. Het alcohol percentage is mooi ritmisch 6,66% en goed doordrinkbaar. Zoals Duvel eigen uit een dik kort 33 cl. fles. Samen gebrouwen Artisanant Belge – Caractère Amstellodamois. Hopelijk blijft het niet bij één samen gebrouwen bier.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *