BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Piraat Triple Hop

De explosie aan bierbrouwerijen en daarmee het enorme aanbod aan bieren leidt er toe dat je overal wel iets bijzonders kan kopen. Ook bij Lidl zijn regelmatig bijzondere bieren in de aanbieding. Dit keer de Piraat Triple Hop met vier hopsoorten van brouwerij Van Steenberge te Ertvelde in België bekend van de Gulden Draak, Augustijn en Piraat bieren.

Piraat Triple Hop, brouwerij Van Steenberge

Het karakter van een echte piraat

Je hebt de gewone Piraat, amber kleurig en met een alcoholvolume van 10,5% een sterk bier die je door de nagisting jaren lang kan bewaren. En je hebt de Piraat Triple Hop, die heeft het karakter van een echte piraat. Sterk, verassend, overheersend, met een laatste slag na de afdronk. Sterk: een alcoholvolume van 10,5% met nagisting op de fles wat het een prima bewaarbier maakt. Piraat Triple Hop, brouwerij Van SteenbergeVerrassend: geen tripel en geen drie hopsoorten, maar een op Amerikaanse IPA cultuur gebaseerd bier met vier hopsoorten. Overheersend: het alcoholvolume begint al na het drinken van de helft van de fles aardig toe te slaan. Laatste slag: als je dan gekeken, geroken en geproefd hebt, heeft de afdronk een verrassende smaak. Moeilijk thuis te brengen. Je wil meteen door naar de volgende slok. Nieuwsgierig, wat veroorzaakt de bijzondere nasmaak ?

Bar Baptist

Gebrouwen door brouwerij Van Steenberge te Ertvelde in België. Vooral bekend van de Gulden Draak (lees mijn biercolumn over de Gulden Draak Brewmasters). De brouwerij bestaat uit de volgende onderdelen; De brouwzaal: alleen grondstoffen, waaronder mout- en hopsoorten, van hoge kwaliteit worden verwerkt tot wort het basisproduct van bier. De gisting: vindt plaat bij temperaturen tussen 22 à 25 graden. De koelvloeistof bevindt zich tussen de buiten wand en de binnenwand van de cylindroconische tanks. De lagering: geeft de bieren een volle smaak en fijn aroma. De filtering: na lagering worden gistdeeltjes en hopresten verwijderd. De propagator: het hart van de brouwerij, hier worden eigen gistvarianten opgewerkt. De bottelarij: het vullen van de flessen. De vatenvullijn: volautomatisch. Unieke nagisting: het bier wordt twee weken in een warme kamer gerijpt. Bar Baptist: het belangrijkste, het proeven van de bieren in de brouwerij.Piraat Triple Hop, brouwerij Van Steenberge

En slaat de alcohol toe

Oranje goud of amber kleurig en een helder bier met een volle witte schuimkraag die fier overeind blijft staan terwijl er kleine koolzuurbellen swingend zich een weg naar boven banen als je de fles van 330 ml uitschenkt in het glas. Fris fruitig en licht moutig met een volle romige smaak en bitter fruitige tonnen. Pittig bittertje bij de afdronk, kort maar verrassend. Wel even wennen (lekker of niet lekker ?), maar je wil zo snel mogelijk door om te achterhalen wat die nasmaak is. Maar dan komt het karakter van de 'Piraat' naar boven en slaat de alcohol toe. Snelheid is bij een alcoholvolume van 10,5% niet aan te bevelen. En dan worden er tijdens het brouwproces ook nog eens vier soorten hop toegevoegd. Het is en blijft een 'piraat' en die zit altijd vol verrassingen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *