BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Jaipur

Het biertype India Pale Ale, meestal uitgesproken als IPA, heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Hoe kun je je dan nog nog onderscheiden als brouwerij in dit type bier ? Hopsoorten, alcoholvolume, kleur en presentatie zijn een aantal mogelijkheden. Bij brouwerij Thornbridge is dit allemaal tot in de puntjes verzorgd. Voor de Jaipur IPA is zelfs een zes-dimensionale hopervaring gecreëerd.

Jaipur, Thornbridge Brewery

Jaipur, Thornbridge BreweryJaipur de stad met roze gebouwen

Het was weer tijd om mijn biervoorraad aan te vullen. Ik had nog een tegoedbon van de Mitra van € 7,50, die kwam dus goed van pas. Gewoon weer mijn lijst afgewerkt die ik aan de hand van het bierboek BierWijzer! had samengesteld. 'T IJ van de Duvel, Deuts & Lauret extra blond, Berne Quadrupel, Black is Black IPA, Jaipur IPA, Kleiburg quadrupel porter waren het resultaat. Van alle flessen trok de Jaipur IPA met het felle oranje etiket bedrukt met gouden letters de meeste aandacht. Allemaal verwijzingen naar India; De felle kleuren met gouden letters, India Pale Ale de handel tussen Groot-Brittannië en de Britse kolonie India en de naam Jaipur een stad in India met vele roze gekleurde gebouwen als toeristische attractie. De hele vormgeving van het etiket straalt ook India uit. Maar verder is het gewoon een IPA met iets extra's.

Al meer dan 350 prijzen

De jonge brouwerij Thornbridge begon in 2005 met de oprichters Jim Harrison en Simon Webster. De brouwerij is gevestigd in een hal, Jaipur, Thornbridge BreweryThornbridge Hall, omringd door prachtige tuinen. De gebouwen werden in 2004 gerenoveerd en voorbereid voor het installeren van de brouwinstallatie. Ook wereldwijd gaat het goed, Thornbridge exporteed haar bieren naar meer dan 35 landen. In 2009 verplaatste zij de taproom en het kantoor om een bliklijn te kunnen installeren. Intussen heeft de bouwerij al meer dan 350 door de industrie erkende prijzen mogen ontvangen. De eerste Thornbridge pub buiten Groot-Brittannië bevindt zich in 's Hertogenbosch. Met Jaipur, Green Mountain, Florida Weisse en Lukas heeft Thornbrideg een mooie kleurrijke lijn aan blikken en flessen. En de fijnste kwaliteit bier gebrouwen met passie, nauwgezet en vernieuwend.

Zes ( -dimensionaal )

Midden 2005 werd Jaipur geboren. Een Amerikaanse stijl IPA. Deze India Pale Ale is al overladen met meer dan honderd prijzen. Dus dat vereist een kritische benadering. Geel blond, niet helder, wit heldere schuimkraag met veel koolzuurbellen licht plakkend aan het glas. Jaipur, Thornbridge BreweryIn de vloeistof bijna geen koolzuurbellen. Na het uitschenken van de fles stijgt meteen een walm van citrus fruit op uit het glas. Kan ook niet anders met zes verschillende hopsoorten. Wat je in het zicht niet ziet, heb je in de smaal wel, een bruisende ( koolzuur ) bitterheid, fris en fruitig. Pittig bittere afdronk, kort maar krachtig die wel lang aan je verhemelte blijft plakken. Het bier bevat gerstemout en tarwemout en is te verkrijgen in blik, fles of fust. Met 5,9% alcoholvolume, en ondanks de zes-dimensionale hopervaring, makkelijk drinkbaar. Eén bier is prima, twee bier is beter, maar zes bier ( -dimensionaal ) is echt te veel.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *