BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Darkest Hour

De eigenaar van de Mitra in Almere Buiten liet mij de Darkest Hour zien. Het etiket en de onbekendheid van deze brouwerij trokken mijn aandacht. Bij Folkingebrew dacht ik meteen aan een Scandinavische brouwerij. Integendeel, het bleek een brouwerij uit Groningen te zijn. De toegevoegde ingrediënten, cacao en vanille voeren de boventoon bij dit bier. Het smaakte uitstekend bij de nasi, groenten en rendang danging sapi.

Darkest Hour - Folkingebrew

Een (goudgeel) logoDarkest Hour - Folkingebrew

Een ander bier uit de inkoop bij de Mitra in Almere Buiten is de Darkest Hour. Een Imperial Stout met cacao en vanille. Gebrouwen bij Folkingebrew. De eigenaar had in de gaten dat ik liefhebber ben van donkere zwaardere bieren en liet mij dit bier zien. Het 44 cl. blik trok mijn aandacht en ik was nieuwsgierig omdat ik deze brouwrij nog niet kende. Het mooie van een 44 cl. blik is, dat je meer waar voor je geld krijgt, langer kan genieten van het bier, dat je meer ruimte hebt voor een mooi etiket en veel informatie kan vermelden. Bij deze brouwerij en dit blik hebben ze het strak gehouden. Donker bruin etiket met een motief. Aan één kant de belangrijkste informatie; naam van de brouwerij, naam van het bier, type bier met toevoegingen en prominent in het midden het (goudgele) logo een hopplant. En bescheiden, als je het blik draait, verticaal de wettelijk verplichte informatie.

Folkingstraat in Groningen

Darkest Hour - FolkingebrewFolkingebrew was voor mij nog onbekend. Mijn eerste ingeving was, dat het een Scandinavische brouwerij moet zijn. Integendeel, gewoon een brouwerij uit Groningen. De brouwerij is vernoemd naar de Folkingestraat. De leukste winkelstraat in Groningen. Alwaar bier nerds uit liefde voor bier begonnen met brouwen in de achtertuin van een bierwinkel. Nu brouwen ze op de Olgerweg 2-7 in Groningen. De brouwerij bestaat pas sinds 2017. Ze presenteren zichzelf als Modern Craft Beer uit Groningen. Er worden al veel verschillende bieren gebrouwen. Veel New England IPA’s, New England DIPA’s, New England TIPA’s, een Imperial Stout en meerdere Berliner Weisse. Hun bieren zijn verkrijgbaar in hun webshop, drankenwinkels, bierwinkels en webshops in Nederland.

Darkest Hour - FolkingebrewRendang danging sapi

De naam van dit bier, Darkest Hour, dekt volledig de kleur van dit bier. Zwart. Een beige mokka kleurige schuimlaag die lang blijft staan. Net zoals bij Moersleutel Motor Oil bieren. De toevoeging cacao en vanille zijn de overheersende geuren en smaken. Met een zoetheid van de lactose. Een suiker die van nature alleen in melk voorkomt. De smaak is ook vol en romig met een chocolade bitterheid. Mooie volle romige bittere nasmaak. Die lang blijft hangen. Kortom een bier om lang van te genieten. En dat moet ook wel bij 11% ABV. Water, gemoute gerst, cacao, vanille, hop, lactose en gist zijn de ingrediënten. De Darkest Hour smaakte uitstekend bij de nasi (rijst), groenten en rendang danging sapi (stoofvlees van de koe).

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *