BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

’n Toeback

Het jubileumjaar 2019 van de Schelde brouwerij moest gevierd worden. Dit resulteerde in een Limited Edition van ’n Toeback. Zwaar blond bier dat elke keer gebrouwen wordt met een unieke hopsoort. Hoppig en kruidig, aangenaam bitter en een straffe afdronk.  Bier voor de drinker zonder haast. Het is een Belgische brouwerij die zich ook laat inspireren door buitenlandse bierstijlen.
c

Limited Edition'n Toeback - Scheldebrouwerij

Een kennis van mij had een aantal mooie bieren meegenomen van slijterij Arthur & Co in het Makado winkelcentrum te Purmerend. Ik ben daar één keer geweest en ik kan zeggen: "deze slijterij heeft een mooi divers aanbod aan speciaalbieren." De kennis is liefhebber van (zwaar) blond en tripel en had twee Julius 54BC zwaar blond en twee ’n Toeback zwaar blond gekocht bij slijterij Arthur & Co. Maar ook een Gouden Carolus Whisky Infused en een bier speciaal gebrouwen voor het 12,5-jarig bestaan van slijterij Arthur & Co meegenomen. De Gouden Carolus Whisky Infused smaakte “natuurlijk” uitstekend. Daarna de Julius 54BC gedronken en die viel wat minder. De ’n Toeback zwaar blond, wat betekend een zware klus (en dat was het), verraste mij aangenaam. Limited Edition met elke keer één andere hopsoort. Voor deze versie de Talus hop.

'n Toeback - ScheldebrouwerijScheldenkwaliteit

De Scheldebrouwerij bestaat al meer dan 25 jaar. Ze zijn altijd opzoek naar de perfecte balans tussen de smaken. Zoals zo vaak begonnen als hobby. Begin jaren ’90 in zijn schuurtje brouwde Peter van Eijnden zijn eerste bieren. Het is een Belgische brouwerij gevestigd in de Meer. Vlak bij de Nederlandse grens en Zundert bekend van Zundert Trappist. Het hele proces van brouwen passeert het belangrijkste instrument, de neus. De hops worden zorgvuldig geselecteerd. En met de neus en de smaakpapillen bepalen ze uiteindelijk de Scheldekwaliteit. Het mag dan een Belgische brouwerij zijn, maar ze laten zich ook inspireren door buitenlandse bierstijlen en overzeese ingrediënten. Hun assortiment bestaat uit: tripel, blond bier, dubbel, witbier, stout, IPA en de ’n Toeback Limited Edition'n Toeback - Scheldebrouwerij

Voor de drinker zonder haast

’n Toeback is een zwaar blond (9% alcohol volume) bier die in beperkte oplagen wordt gebrouwen sinds het jubileumjaar 2019. Elke keer met een unieke hopsoort. In dit geval de Talus hop. Deze hop wordt zelfs vier keer toegevoegd aan het brouwproces: als bitter- en aromahop, tijdens het koken, een extra vleug in de whirlpool en bij de lagering nog eens als dry-hop. Dit resulteert in hoppige en kruidige geuren. Volle rijke smaak van zoet fruit en een grapefruit bittertje. ’n Toeback is een zware klus en dat merkte ik al bij de eerste slok. Een hoppig en pittig karakter voor de drinker zonder haast. De afdronk is zoet om over te gaan in pittig bitter met lange nawerking. Op de fles staat het kort en krachtig beschreven:

Goud Blond | hoppig en kruidig | zuidelijk zoetje | aangenaam bitter | straffe afdronk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *