Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Stadsbrouwerij 013

Een stad als Tilburg wint het dik van Almere wat gezelligheid en historie betreft. En zo’n stad verdient een eigen Stadsbrouwerij met de toepasselijk naam 013. Opgericht in 2018. Sinds februari 2023 zijn de krachten gebundeld met Van Moll en 100 Watt. Er wordt dus niet meer gebrouwen op locatie. Wat niks afdoet aan de locatie en de kwaliteit van de bieren. Heb twee keer drie proefglazen mogen uitproberen. De keuzen viel voor het eerste bier op de 3-granen tripel en het tweede bier de quadrupel. Beide smaakte uitstekend!

Stadsbrouwerij 013 | Tilburg

In de vaart der volkeren

Stadsbrouwerij 013 | TilburgOp zaterdag 24 juni 2023 was het een prachtige zonnige warme dag. Een ideale dag om in Tilburg kennissen op te zoeken. De NS bracht ons foutloos heen en terug van Almere naar Tilburg. De kennissen wonen op een toplocatie, midden in het centrum. Eerst gezellig buiten zitten en genieten van Indonesische hapjes en een blond bier Bon Scours. Na de lunch een ronde lopen. Eerst door het vernieuwde centrum met nieuwe winkels. Onder andere een Coffee Company. Tilburg moet mee in de vaart de volkeren. Er is nog steeds een verwoede strijd tussen Almere en Tilburg wie zich de 7e stad van Nederland mag noemen. Almere City FC is gepromoveerd naar de Eredivisie, Willem II niet. 1-0 voor Almere. Maar wat gezelligheid en historie betreft wint Tilburg glansrijk. Eindstand 1-2 Tilburg. Naar de Piushaven. IJsje gegeten. Daarna een bezoek aan Stadsbrouwerij 013.

Stadsbrouwerij 013 | TilburgPassie, ambacht en vakmanschap

Het was een onverwachts bezoek aan de Stadsbrouwerij 013. Dus altijd mijn DSLR camera meenemen.  Maar de foto’s met de Samsung Galaxy S23 Ultra (100MB pixel camera) zijn prima gelukt. Het was reuze gezellig dus een biercolumn was onvermijdelijk. Het doel van de Stadsbrouwerij 013 is om jou het bijzondere in het normale te laten ontdekken. Ze brouwen bieren met respect voor de traditionele bierstijlen met een Tilburgse twist. Hun slogan is: ‘Met heerlijkheid verweven'. Ze voegen passie, ambacht en vakmanschap samen. Mensen blij maken en bierliefhebbers verbroederen. Het normale wordt ook bijzonder door de niet normale namen: Kruikje Blond Belgisch Blond, Op den ophef Dubbel, Mooi de klos Russian Imperial Stout, Tilburgs Heer Tripel, Steekje Los Session IPA, Schering & Inslag quadrupel, Rooie Stien IPA, Blonde Boei 3-granen tripel en nog veel meer.

Lighttown BrewersStadsbrouwerij 013 | Tilburg

Een stad als Tilburg verdient zijn eigen Stadsbrouwerij en hoe toepasselijk is de naam: 013. Ze bestaan sinds 2018 en zijn gevestigd in een mooi gebouw in Amsterdamse stijl aan de Piushaven 1. Groot terras buiten. Binnen ook gezellig. Een apart gedeelte met tafels waar ook de brouwketels staan. Tegen over de bar knusse zitplaatsen voor vier personen. Aan het einde van de bar nog veel zitplaatsen en de keuken achter de bar. Foodpairing is een onderdeel van de brouwerij. Sinds kort brouwen ze niet meer op locatie. Drie brouwerijen hebben de handen in één geslagen. De Eindhovense brouwerij Van Moll Craft Beer, 100 Watt Brewery en Stadsbrouwerij 013. Het bundelen van de krachten, waarbij iedereen zijn eigen identiteit en bier zou blijven behouden, alleen maar voordelen zou opleveren. In februari 2023 opende Lighttown Brewers zijn deuren op het bedrijventerrein De Kade in Eindhoven.

Een zeer geslaagd bezoek aan Stadsbrouwerij 013

Stadsbrouwerij 013 | TilburgDe aanblik van de brouwerij en het terras gaven al genoeg verleiding om hier niet ongezien voorbij te lopen. Het was trouwens één van de kennissen die vroeg of ik bier wilde drinken bij de brouwerij. Natuurlijk, altijd! Het was zonnig en warm. Echter buiten in de schaduw op het terras was het vol. We liepen naar binnen en ook daar was het gezellig. Mooi knus plekje gevonden met uitzicht op de hele bar.

Drie proefglazen

Stadsbrouwerij 013 | TilburgDe barjongen kwam naar ons toe en het volgende gesprek ontspon zich: “Wat wil je drinken? Ik antwoordde: Jij bent de expert, wat kan je me aanraden? Welk bier lust u? Bijna alles, antwoordde ik. Ik zal u er drie laten proeven". En hij kwam terug met drie Stadsbrouwerij 013 proefglazen waar een beetje bier in zat. Een overduidelijk tarwebier. Sterke tarwe geur en smaak. Een 3-granen tripel en een IPA. Ik koos de 3-granen tripel. Met succes. Heerlijk bier van 8,5%. Bij de tweede ronde voltrok zich het zelfde ritueel. Weer drie proefglazen, een Witbier, een Quadrupel en een Imperial Stout. Ik koos voor de Quadrupel omdat deze net iets lichter 9% was dan de Imperial Stout 10,5%. Ook weer een top bier. Dit smaakt naar meer!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Stadsbrouwerij 013”