Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Tripel Hop

Tweede zending van de Proeftuin Hertog Jan ontvangen. Hertog Jan is de 13e-eeuwse Hertog Jan 1 van Brabant die wel hield van feesten waar het bier rijkelijk vloeide. Tripel Hop. Krachtig blond fris volmondig met uitgesproken hopsoorten. Een hopbitter en kruidig bier. Met een lange bittere licht scherpe afdronk. Drie redenen om langzaam te drinken: bittere afdronk, 50 cl. fles en 8,6% alcohol volume.

Proeftuin Tripel Hop | Brouwerij Hertog Jan

Proeftuin Tripel Hop | Brouwerij Hertog JanHet juiste moment

Vrijdagmiddag tijd voor bier. En wat voor een bier?! De tweede ronde uit het proeftuin pakket van brouwerij Hertog Jan. Elk kwartaal drie flessen van 50 cl. van een nog niet eerder gebrouwen bier. De eerste uit de proeftuin was de Tarwebock. Met veel plezier van genoten. Voor het tweede kwartaal een Trip Hop met drie bijzondere hopsoorten. Ook dit keer weer keurig en veilig verpakt. Natuurlijk zonder proefglazen. Daar had ik er twee van ontvangen bij de eerste zending. Toevallig werd het deze keer thuisbezorgd op een dag dat mijn vrouw niet werkt en thuis was. Dus ik kon het meteen bewonderen toen ik thuiskwam van het werk. Het drinken ervan duurde wat langer. Het juiste moment moest zich nog aandienen. Prima bewaar bier en zeker als ik er drie van 50 cl. heb ontvangen.

Proeftuin Tripel Hop | Brouwerij Hertog JanHet paradepaard

Hertog Jan is de 13e-eeuwse Hertog Jan1 van Brabant. Waarvan wordt gezegd dat hij van feesten hield waar het bier rijkelijk vloeide. Het zijn vier personen, Leopold Haffmans van brouwerij Roobeek te Roobeek, Gerard van Soest uit Broekhuizen, August Schraven van brouwerij het Anker te Lottum en Gerard van Dijk van brouwerij Oranjeboom uit Broekhuizenvorst die op 2 maart 1915 de acte voor een nieuwe brouwerij ondertekende. Met de toepasselijke naam de Vriendenkring. De brouwerij bevindt zich vlakbij Arcen. Dit is geen toeval, er bevindt zich namelijk vlak naast de brouwerij een bron. Het begint allemaal met Pilsener en vanaf 1981 volgen specialiteiten. Waar onder het paradepaard Hertog Jan Grand Prestige. En sinds kort de proeftuin bieren. Een ultiem abonnement voor fijnproevers, maar ook de droom van de brouwers om elk kwartaal een verrassend bier te brouwen.

Krachtig blond fris volmondigProeftuin Tripel Hop | Brouwerij Hertog Jan

Tripel Hop is een bier dat perfect in balans is door de hopgifte van drie bijzondere hopsoorten: Citra, Centenial en Simcoe. Het resultaat is een goudblond bier met een pluizige gebroken witte schuimlaag. Een fris fruitig en kruidig aroma waar de hoptonen duidelijk herkenbaar zijn. Volmondige smaak waar de bittere hoptonen de overhand hebben. De zoetheid moet zijn plek verdienen. Ook de afdronk is meteen bitter met een scherp randje die lang blijft hangen. Het vergde enige tijd voordat het mondgevoel weer klaar is voor een volgende slok. Dus lang genieten. En dat gebeurt sowieso met een 50 cl. fles en een alcohol volume van 8,6%. Kort samengevat: “Krachtig blond fris volmondig met uitgesproken hopsoorten." Het was weer heerlijk genieten. En dan heb ik nog twee flessen van 50 cl. in de klimaatkoelkast liggen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *