BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Cheers to the next 10 years

Brouwerij vanderStreek Bier | Craft Beer uit Utrecht is niet centraal gelegen. Gelukkig hebben ze nu een proeflokaal op de Oudegracht in Utrecht. In 2023 bestaat de brouwerij 10 jaar. Dit vieren zij met een celebration DIPA (East West Coast IPA). Tevens het bier van de maand bij de Mitra. Met de toepasselijke naam ‘Cheers to the next 10 years’. Een double IPA met zes soorten hop. Als extra lift voor de bitterheid is Phantasm poeder toegevoegd.

Cheers on the next 10 years | DIPA - vandeStreek Bier

Bier van de maand

Cheers on the next 10 years | DIPA - vandeStreek BierToen ik bij de Mitra in Almere Buiten was voor het aanschaffen van het Cornet glas (en die hadden zij gelukkig!), kon ik niet alleen met het Cornet glas en twee flessen Cornet Oaked naar thuis komen. Voor mij is deze Mitra een snoepwinkel. Ze hebben een zeer ruim aanbod aan bier. Eén blik van de Moersleutel kon niet uitblijven, Fryed Brain Imperial Rye Stout. Voor mijn vrouw Bacchus frambozenbier op advies van de eigenaar. Liefemans hadden ze niet. Ook een mooi uitgestald bier met glas trok mijn aandacht, Ōslō Brewing. Echter de prijs van het bier en glas waren iets te hoog op dat moment. Daarentegen hadden ze Westvleteren 12 en 8 staan tegen een normale prijs. De brouwerij heeft de rijzen aan banden gelegd voor een geselecteerd groep slijterijen. Dus één 12 en één 8 meegenomen. En ik zag het bier van de maand staan. 'Cheers to the next 10 years'. Ook daar één van aangeschaft.

vandeStreek Bier | Craft Beer Utrecht

Cheers on the next 10 years | DIPA - vandeStreek BierHet zijn twee broers Sander en Ronald die in 2010 begonnen met hobby brouwen. Gewoon in een pan in de keuken. In 2013 is de hobby flink gegroeid en begonnen ze met het verkopen van hun bier. Onbewust is zo de start van de brouwerij begonnen, die later één van de grootste onafhankelijke brouwerijen van Nederland werd. De brouwerij is gewoon vernoemd naar de achternaam van de broers - van de Streek - Craft Beer uit Utrecht. In tussen zijn we alweer 10 jaar verder. Vandaar de celebration DIPA. De brouwerij ligt te ver van het centrum. Maar gelukkig hebben ze in 2022 een nieuw proeflokaal geopend op de Oudegracht. Het bestaat uit twee verdiepingen met op elke verdieping 20 taps waarop alle vandeStreek bieren zijn te verkrijgen en ook nog specials.

Cheers on the next 10 years | DIPA - vandeStreek BierZes soorten hop

Deze DIPA (double IPA) heeft een koper gouden kleur waarin de kleine koolzuurbellen rondbruisen. Een gebroken witte pluizige schuimlaag. Door de hoeveelheid hopsoorten heeft deze DIPA een duidelijk hoppig en fruitig karakter in de neus. Volle smaal met een stevige bitterheid  en fruitige toetsen. Niet alleen de zes soorten hop (Columbus, Cascade, Citra, Centennial, El Dorado, Mosaic) bepalen het bittergehalte, ook de toegevegde Phantasm poeder (is een extract gemaakt van Marlborough Savignon Blanc druiven) versterkt dit nog eens. De afdronk is gewoon hop bitter die lang op het verhemelte blijft doorgaan. De alc. 8% vol. en de bittere smaak stimuleeerde mij om langzaam te drinken. Brouwerij VandeStreek heeft terecht gekozen voor de toepasselijke naam: 'Cheers to the next 10 years' (East West Coast IPA).

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *