BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Motor Oil RIS

Wat een feest, sinds kort is er weer een Mitra in Almere. Ze hebben een ruim assortiment aan bieren. Waar onder de bieren van Moersleutel Craft Brewery te Alkmaar. Een van de eigenaren raadde mij de Motor Oil RISĀ  van de Moersleutel brouwerij aan. Die stond al een tijd op mijn lijst om gedronken te worden. Wat een traktatie was dit! Een bier bomvol smaken. Het lijkt wel een vloeibare maaltijd.

Moersleutel Craft Brewery - MOTO OIL Russian Imperial Stout

Mitra Almere BuitenMoersleutel Craft Brewery - MOTO OIL Russian Imperial Stout

Ik wilde naar de Mitra in Amsterdam om bier in te slaan voor een mannenweekend bier drinken. Google gaf aan dat er ook een Mitra in Almere Buiten is. Ik geloofde het eerst niet. Maar deze Mitra bleek dan ook pas een enkele weken open te zijn. Wat ben ik blij met en wat wordt ik vrolijk van deze slijterij. Eindelijk weer ouderwets bierwinkelen in plaats van online winkelen. Kijken, praten, kopen en drinken. Natuurlijk ook een aantal bieren voor mijzelf meegenomen. Alles is keurig op biertype gesorteerd. Een aparte kast met bijzondere bieren. Onder andere de bieren van Moersleutel Craft Brewery uit Alkmaar. Twee 44cl. blikken Motor Oil RIS 12% alc. vol. gekocht. De eerste op vrijdag gedronken en de tweede op zaterdag om foto's te nemen en om proefnotities te maken voor deze biercolumn.

Hun bieren zijn complex maar altijd in balansMoersleutel Craft Brewery - MOTO OIL Russian Imperial Stout

Het zijn vier broers uit Nederland die dachten beter te kunnen brouwen dan hun vader. Maar hun eerste brouwsel smaakte naar slootwater. Na een tijd oefenen van het brouwen van bier en het experimenteren met smaken, besloten de brouwers dat het tijd werd om de Nederlandse biermarkt te laten zien hoe je smaakvolle bieren brouwt. Het eerste dat ze verkochten was een Imperial Stout. Hun bieren zijn complex en recht in je gezicht, maar altijd in balans. De eerste versie is altijd geweldig, maar de tweede, derde of vierde versie zelfs nog beter. Ze noemen zich zelf dan ook geen brouwers maar Beer Engineers ( bier ingenieurs ). Na drie jaar werd het tijd voor de volgende stap, een Taproom gevestigd op de Pettemerstraat 15 in Alkmaar.

Ongeveer 1,5 uur en 2 uurMoersleutel Craft Brewery - MOTO OIL Russian Imperial Stout

Ik heb best wel veel verschillende bieren gedronken, maar de Motor Oil Russian Imperial Stout van Craft Brewery Moersleutel spant toch wel de kroon tot nu toe. Wat een fantastisch bier bomvol smaak ( geroosterde mout, chocolade en koffie ), zo zwart als de nacht met een dikke lichtbruine schuimlaag en een koffie bittere afdronk die eindigt met een lichte prikkeling en een zoete. Ondanks de complexiteit blijft dit bier toch in balans. De 12% alc. vol. geeft geen overheersend alcoholgevoel. In combinatie met de zeer rijke complexe smaak duurde het wel heerlijk lang (ongeveer 1,5 uur op vrijdag en 2 uur op zaterdag) voordat ik de 44cl. blikken leeg had. Het lijkt wel een vloeibare maaltijd. Wat een traktatie was dit! Veel belovend voor de andere bieren van de Moersleutel brouwerij.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *