BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Val-Dieu Grand Cru

Zware bieren zijn altijd fijn degusteren. Lekker lang genieten. Blokjes oude kaas erbij en smullen maar. Zo ook met de Grand Cru (10,5% alc. vol.) van abdij Val-Dieu. Het mooie aan dit bier is, dat het net als de trappistenbieren, voor 100% op de abdij zelf wordt gebrouwen. Het brouwen is in eerste instantie ontstaan om water drinkbaar te maken. Het meest opvallende aan dit bier is de gist en het water.

Val-Dieu Grand Cru

Val-Dieu Grand CruDus even laten acclimatiseren

Het weekend is bij uitstek geschikt om de tijd te nemen ontspannen van een mooi bier te genieten. En dan zijn de zwaardere bieren, zoals porters, quadrupels, barly wines of barrel-aged bieren, de ideale bieren om te drinken. De laatste tijd kies ik de bieren aan de hand van de lijst die ik heb samengesteld met behulp van het boek BierWijzer. Al geruime tijd liggen er twee flessen Val-Dieu Grand Cru in de koelkast in de schuur te wachten om gedronken te worden. De temperatuur in de koelkast in mijn schuur is te koud. Dus even laten acclimatiseren om de geuren en smaken tot hun recht te laten komen. Ik neem altijd twee van hetzelfde bier omdat ik de tweede keer weer wat anders zie, ruik en proef dan de eerste keer. Alleen heb ik nooit het geduld om mijn biercolumn pas te schrijven na de tweede fles.

Het stuwmeer van GileppeVal-Dieu Grand Cru

Volgens de website van Abbaye du Val-Dieu zijn zij de enige abdij waar de bieren voor 100%, net als de bekende trappistenbieren, in de abdij worden gebrouwen. De bieren die ze brouwen is gebaseerd op de door monniken ontwikkeld origineel recept. Het zijn Belgische abdijbieren waar geen aroma's of kruiden aan toegevoegd zijn. Het meest bijzondere aan de Val-Dieu bieren zijn de gist en het water. Het gist wordt vermenigvuldigd en bewaard op de abdij. Het stuwmeer van Gileppe zorgt voor het water. Door het lagere van 6 tot 8 weken krijgt elk bier zijn alcoholpercentage. Val-Dieu Blond 6%, Val-Dieu Dubbel 8%, Val-Dieu Tripel 9%, Val-Dieu Grand Cru 10,5% en Val-Dieu Biere de Noël Kerst 7%.

Val-Dieu Grand CruGrand Cru

Meestal zijn de zwaardere bieren donker van kleur, bijna niet licht doorlatend tegen zwart aan, afgetopt met een beige koolzuurrijke schuimlaag. Het aroma is voornamelijk zoet van de suikers en dat komt ook weer terug in de smaak. Tevens is de smaak vol romig met een kruidige ondertoon. Ook plakkerig net als de afdronk, die ook licht bitter is en kort maar hevig. Omdat de complexe smaak niet lang blijft hangen denk je dat je snel door kan drinken, maar pas op 10,5% alc. vol. Het alcohol percentage valt dus zwaar, maar de complexe smaak heeft ook zo zijn uitwerking. Het was uitstekend te combineren met blokjes oude kaas. Grand Cru is geen bierstijl, maar de aanduiding van een bier van hoge kwaliteit. En dat mag je van de Val-Dieu Grand Cru zeker zeggen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *