BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Grolsch Finale 2020

Grolsch timmert de laatste jaren flink aan de weg met het brouwen van speciaalbier. Waar onder het bekende trio: Blond, Dubbel en Tripel. Een kwartet aan bokbieren: Herfstbok, Gerijpte Herfstbok, Lentebok en Winterbok. Het onvolprezen Grolsch Krachtig Kanon. En voor oudejaarsavond Grolsch Finale 2020. Wat een fantastisch bier is dit. Gebrouwen met druiven en champagnegist.

Grolsch Finale 2020

Grolsch Finale 2020La Trappe Quadrupel

In deze moeilijke tijden wilden mijn vrouw en ik de feestdagen en oudejaarsavond toch niet aan ons voorbij laten gaan. Dan maar het aantal bezoekers spreiden. Een aantal vrienden op kerstavond en eerste kerstdag, de beuren op tweede kerstdag en nog een bescheiden feestje op oudejaarsavond. Dan moet ik wel zorgen dat er genoeg bier in huis is. Een bestelling geplaatst op internet bij de Drankgigant. Het laatste rondje inkopen bij Albert Heijn in Almere Parkwijk gedaan. Daar zijn vaak mooie bieren te krijgen die op diverse plekken staan uitgestald. Dit keer een La Trappe Quadrupel 75 cl. fles ( ongeveer 5,00 euro ) en een Grolsch Finale 2020 75 cl. fles ( ongeveer 12,00 euro ). Als een zuinige Hollander koos ik voor de La Trappe Quadrupel.

Grolsch Finale 2020Overname door Asahi

Grolsch kennen we natuurlijk voornamelijk van het pilsener gebotteld in de wel bekende beugelfles. “Plok', is het geluid als je de fles open maakt. Helemaal niks mis mee. Maar de laatste jaren is Grolsch veel meer dan een pilsbrouwerij. Grolsch heeft een rijke historie van meer dan 400 jaar. Onder andere de koninklijke waardering, het 100 jarig bestaan van de beugelfles, het openen van de nieuwe brouwerij, overname door SABMiller ( afkomstig uit Zuid-Afrika ), het 400 jarig bestaan van de brouwerij en in 2016 de overname door Asahi ( zie ook mijn biercolumn over Asahi Super Dry ). Het assortiment van de brouwerij bestaat tegenwoordig uit een diversiteit aan bieren. Hierbij een selectie: Frisbittere IPA, Blond, Zomerbok, Lentebok, Puur Weizen, Kruidige Tripel, Volle Dubbel, Krachtig Kanon, Herfstbok en Winterbok. Zeker niet onverdienstelijk. Zelfs vier bieren mochten zich een jaar lang 'Nederlands best bier' noemen: Grolsch Kruidig Tripel, Kristalheldere Zomerbok, Grolsch Krachtig Kanon en Grolsch Frisse Lentebok.

Eigenlijk alles klopt aan dit bierGrolsch Finale 2020

Bij Albert Heijn in Almere Parkwijk stond nog een ruime voorraad aan Grolsch Finale 2020 te pronken. Eenmalig gebrouwen, dus wees snel anders is het op. In de aanbieding van € 12,31 voor € 7,00. Nu kon ik de verleiding niet weerstaan. En gelukkig maar. Eigenlijk alles klopt aan dit bier. De verpakking, de fles, het etiket, de kleur, de schuimlaag, de geur, de smaak, de afdronk en het champagne gevoel. Prachtig goud blond helder bier met een bescheiden koolzuur gehalte. Helder witte wand klevende schuimlaag gevuld met luchtbellen. Door het gebruik van druivenextract en champagnegist heeft het bier voornamelijk een fruitig zoete champagne geur. Een volle zoete fruitige smaak die mooi in balans is. Het begint zoet en dan komt pas de champagne smaak. Ook een zoete afdronk met als slot een bittertje. Duidelijk het karakter van een champagnebier. Dit bier was uitstekend geweest voor oudejaarsavond. Zelfs mijn vrouw, geen bier drinker, vond het lekker. Meteen de volgende dag nog twee flessen gekocht bij Albert Heijn. Met een alcohol percentage van 10,5% kan je dit bier makkelijk één jaar of langer bewaren. Ik kan me nu al verheugen op de volgende fles.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Grolsch Finale 2020”