BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Gulden Draak Imperial Stout

Albert Heijn heeft twee Gulden Draak bieren, Brewmaster en Imperial Stout, in de schappen staan. Ik ging met twee korte dikke flessen van 33.cl Imperial Stout naar huis. Volgens een legende sierde de vergulde draad de voorsteven van het schip waarmee koning Sigurd Magnusson in 1111 op kruistocht ging. Na veel omzwervingen kwam het op de Belforttoren in Gent terecht en waakt sindsdien over deze stad. De Gulden Draak Imperial Stout is een brouwsel in beperkte oplage uit de nobele lijn van Gulden Draak bieren.

Gulden Draak Imperial Stout | Van Steenberge

Albert Heijn

Gulden Draak Imperial Stout | Van SteenbergeDe Gulden Draak 9000 quadrupel was mij uitstekend bevallen. Dit smaakte naar meer. Ik wilde meteen één van de andere vier Gulden Draak bieren proberen: Classic, Brewmaster, Imperial Stout en Smoked. Ondanks dat ik de griepprik en de zoveelste coronaprik heb gehad toch ziek geweest. Thuisblijven dan maar. De hele dag op bed liggen gaat vervelen. Op dag vijf werd het tijd voor beweging. Lopen naar Albert Heijn en boodschappen doen. Een 75 cl. fles St. Feuillien Grand Cru Acaccia wood aged gevonden voor de kerstdagen. Maar Albert Heijn heeft ook twee Gulden Draak bieren, Brewmaster en Imperial Stout, in de schappen staan. Afgevuld in een korte dikke fles van 33 cl. Twee flessen Imperial Stout gekocht.

De legendarische Gulden Draak

Gulden Draak Imperial Stout | Van SteenbergeDe draak is een mythisch wezen en is al eeuwenoud. De Noorse koning Sigurd Magnusson ging in 1111 op kruistocht. Op het schip waarmee hij voer sierde de vergulde draak volgens de legende de voorsteven. Het beeld werd geschonken aan de keizer van Constantinopel, het huidige Istanboel. De Vlaamse graaf Boudewijn IX liet het pronkstuk een kleine honderd jaar later over brengen naar de Vlaamse gewesten. Uiteindelijk kwam het in de handen van de Bruggelingen. En in 1382 haalden de Gentenaren de draak als oorlogsbuit binnen en plaatsten het op de Belforttoren. En sindsdien waakt het bijna 700 jaar over de stad Gent en de Gentse identiteit: koppig, eigenzinnig, vastberaden, krachtig en onafhankelijk.

Gulden Draak Imperial Stout | Van SteenbergeDe nobele lijn van Gulden Draak bieren

Een crème volle schuimlaag die aan de wand van het Gulden Draak glas bleef plakken. In eerste instantie een zwarte vloeistof totdat ik het licht er doorheen liet schijnen en het donkerbruin werd met een rode gloed. Karamel zoete geur, die veroorzaakt wordt door de gekarameliseerde mout. Een bruisend mond gevoel. Vol en complex. Gebrande smaak van de gebrande mout met droge bittere tonen. Een volle zoete afdronk die licht bitter eindigt. De Zoetheid en de 12% alc. vol. gebieden om rustig te drinken. De Gulden Draak Imperial Stout is al diverse keren in de prijzen gevallen, 2019, 2020 en 2021.

Gulden Draak Imperial Stout is een brouwsel in beperkte oplage uit de nobele lijn van Gulden Draak bieren. Een bier dat wordt gekenmerkt door zijn diepe, donkere kleur en droge delicieuze bitterheid.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Gulden Draak Imperial Stout”