BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Imperial Baltic Porter

Põhjala is een brouwerij uit Estland, één van de drie Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen), gevestigd in de hoofdstad Tallinn. Hun eerste bier, Öö (is nacht in het Ests) Imperial Baltic Porter, is geïntroduceerd begin 2013. Slechts, water, gist, hop en gerst wordt er gebruikt. Wat leidt tot een bier zo donker als de nacht. Met een volle vette koffie en donkere chocolade bittere smaak. Met pittige oude kaas en pikante worst erbij. Top combinatie!

Imperial Baltic Porter | Põhjala Brewery

Imperial Baltic Porter | Põhjala BreweryMulti Bier B.V.

Ik had nog een bier van brouwerij Põhjala uit Estland in onze klimaatkoelkast liggen. Een Imperial Baltic Porter. Vertaald: Keizerlijke Oostzee Porter. Het betreft de Baltische staten of Oostzee landen, die aan de oostkust van Oostzee liggen, Estland, Letland en Litouwen. Estland is ingesloten door de Oostzee, in het noorden door de Finse Golf, in het oosten door Rusland en het zuiden door Letland. Het land telt slechts 1,3 miljoen inwoners. Het aantal brouwerijen is op twee handen te tellen. In Nederland is Põhjala de bekendste. Ten opzichte van de Engelse Stout of Ierse Stout (Export Stout) is de Baltische Porter, voller van smaak met een zachtere afdronk. De importeur voor Põhjala bier in Nederland is Multi Bier B.V. Dit is een distributeur van speciaalbieren, maar ook van pilseners en frisdranken. Gevestigd te Helmond.

Tallinn de hoofdstad van EstlandImperial Baltic Porter | Põhjala Brewery

Põhjala is Ests voor ‘noordelijk rijk’. Het is de grootste brouwerij van de Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen). De brouwerij is gevestigd in Tallinn de hoofdstad van Estland. De landen waar ze hun bier verkopen omvat onder andere veel Europese landen, Australië, Japan, Mexico en Amerika. Het eerste Põhjala bier, geïntroduceerd begin 2023, is de Imperial Baltic Porter. Hun core range bestaat uit: Pôhjala Laager, Tume Laager, Vermelised IPA, Kosmos NE IPA, Uus Maalim San Diego Session IPA, Suvila Session IPA, Tundra Non-alcoholic IPA, Prenzlauer Ø Non-alcoholic Rasberry Berliner Weisse, Orange Gose, Helge Gluten Fee Pale Ale, Õhtu Porter, Must Kuld Porter, allen in blik en Öö Imperial Baltic Porter in een fles. Daarnaast hebben ze ook nog hun, Specials, Celler Series (barreld aged) en Forest Series.

Top combinatie!

Deze Imperial Baltic Porter is zo zwart als de Estlandse winter nachten (Võimas Baltic Porter, mis on must nagu Eesti talveöö). Helemaal onder in het glas kwam nog wat licht naar binnen en zag ik een roodbruine gloed. Volle schuimlaag te omschrijven met de kleuren beige, licht bruin of mokka. Sterke mout geur, gebrande geur van koffie en een geur van donkere chocolade. Volle romige vette licht alcoholische (10,5% alc. vol.) smaak. Bittere tonnen van koffie en donkere chocolade. Koffie bittere afdronk die blijft pakken in de mond. Dus een lange afdronk. Slechts water, gist, hop en gerst gebruikt. Dit keer uit een fles van 33 cl. Öö betekent nacht en heeft betrekking op de kleur. Dit bier kan je op elk moment van de dag drinken. Maar het beste moment is rond borreltijd zodat je er een lekkere pittige oude kaas en/of pikant worst bij kan nemen. Top combinatie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *