BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Põhjala Virmelised IPA

Het groene etiket op het bierblik trok mijn aandacht. Een Vermelised IPA. Gebrouwen bij Põhjala Brewery in Tallinn de hoofdstad van Estland. Geïnspireerd door de brouwerij zijn erfenis, lokale natuur en keuken. Drie soorten mout en vier soorten hop. Vris en fruitig bier, vol van smaak en grapefruit bitter. Dit smaakte naar meer. Volgende keer wat bier uit hun Celler Series aanschaffen.
Põhjala Virmelised IPA - Põhjala Brewery

Põhjala Virmelised IPA - Põhjala BreweryEen blik met een opvallende kleur groen

Als er iemand op bezoek komt die van speciaalbier houdt moet er genoeg bier op voorraad zijn. Ik had geen tijd om naar de Mitra in Almere Buiten te gaan om nu eindelijk mijn klimaat koelkast te vullen met mooie bieren hoog in alcohol. Dan meer even naar de Albert Heijn waar een blik met een opvallende groen kleur mijn aandacht trok. Het was de Põhjala Virmelised IPA. Twee blikken (33 cl.) van deze, twee flessen (33 cl.) Fourchette en twee blikken (44 cl.) Motor Oil RIS van Moersleutel Brewery. Motor Oil en Fourchette al een paar keer met veel genoegen gedronken. Echter de Põhjala Virmelised IPA nog niet. Dus deze werd als eerste gedronken voor het beter, proefwerk, fotowerk en schrijfwerk.

Põhjala Virmelised IPA - Põhjala BreweryIn Tallinn de hoofdstad van Estland

Hun bieren zijn geïnspireerd door de Põhjala Brewery erfenis, lokale natuur en keuken. Ze nemen zeer bekende bierstijlen en voegen hun eigen onderscheidende twist toe met verrassende ingrediënten of lange vatrijping. De brouwerij is opgericht aan het einde van 2011 in Tallinn de hoofdstad van Estland door bier enthousiasten en thuis brouwers. Snel daarna werd het team vergezeld door de Schotse hoofd brouwer, Chris Pilkington, met een aantal jaren Brewdog ervaring. Eerste werd er op contractbasis gebrouwen bij andere bierbrouwers. In 2014 opende ze hun eigen productiefaciliteit. En in 2018 verhuisden zij naar een andere locatie, het historische Noblessner scheepswerf gebied bij de zee in noord Tallinn. De Põhjala Brewery heeft nu een 50 hl. brouwketel en Farmax afvullijn, moderne Põhjala Virmelised IPA - Põhjala Brewerylaboratorium faciliteiten en een taproom met 120 zitplaatsen en 24 tapkranen.

Aurora Borealis

De kleur van het etiket lokte mij om dit bier te kopen. En deze kleur groen is de vertaling van Virmelised, Aurora Borealis (Het Noorderlicht). Er worden drie soorten mout: Pilsner Zero, Cara Pale, Crystal 150 en vier soorten hop: Columbus, Citra. Yellow Sub, Azacca gebruikt. Een sterke fruitige grapefruit geur. Een romige volle fruitige smaak met een bittere ondertoon. Licht troebel blond bier. Pluizig glas plakkende witte schuimlaag. Heerlijk fris fruitig met een bitter nasleep. Met 6,5% alc. vol. makkelijk drinkbaar. Dit bier smaakt zeker naar meer van deze brouwerij. Op een verjaardagsfeest had ik een vatgerijpt bier van Põhjala gedronken. Bij de volgende ronde bier kopen maar een aantal bieren uit hun Celer Series, stoutmoedig, donker, vatgerijpt, aanschaffen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *