BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Kleiburg Quadrupel Poorter

Ik was bijna bij de brouwerij op bezoek geweest. Bij een bezoek aan IKEA ben ik daar twee keer niets vermoedend langsgekomen. En als het aan dit bier ligt, de Kleiburg Quadrupel Poorter, zeker een bezoek waardig. Een kloosterbrouwerij gevestigd in de Bijlmer te Amsterdam. Waar slechts vier bieren worden gebrouwen volgens kloostertradities maar dan wel met een eigen twist.

Kleiburg Quadrupel Poorter

Kloosterbier in de Bijlmer

Tegenwoordig vindt je op de gekste plekken een brouwerij die vaak uit liefde voor bier is ontstaan. Dit geld zeker voor kloosterbrouwerij Kleiburg. Kleiburg Quadrupel PoorterOntstaan vanuit het Kleiklooster, een kleine leefgemeenschap die een plek bied aan mensen die niet alleen willen zijn, in de flat Kleiburg in de Bijlmer te Amsterdam. Een initiatief van Johannes van de Akker oprichter en abt van het klooster, Thomas Hermsen tot 2019 brouwmeester en Martijn Horsman vroeger dominee en nu verantwoordelijk voor de relaties van de brouwerij. Het bier wordt gebrouwen volgens de kloostertradities maar dan wel met een eigen twist.

Naast de IKEA

Het is een jonge brouwerij die pas in 2015 is opgericht. Tot nu toe brouwen ze slechts vier soorten bier. Een Siciliaans Wit van alcohol 5,5%, een Dubbelblond van alcohol 7,3%, een Tripel IPA van alcohol 9,5% en een Quadrupel Poorter van alcohol 10,7%. De brouwerij bestaat uit twee aan elkaar gelegen loodsen, één voor het klooster en één voor voor de brouwerij. En buiten veel plek om tussen het groen van één van de bieren te kunnen genieten. Gevestigd midden in de Bijlmer te Amsterdam-Zuidoost. Naast de IKEA, tegen over een hotel en vlakbij de metrohalte Bullewijk. Een dus vlakbij de Bijlmer Arena het hart van Amsterdam-Zuidoost. Misschien een gekke plek voor een brouwerij. Maar als het bier lekker is en het makkelijk te bereiken is maakt het niet uit waar de brouwerij is Kleiburg Quadrupel Poortergesitueerd.

Maar juist om lang van te genieten

Een quadrupel en een poorter in één, de verwachtingen waar hoog. En die werden zeker niet teleurgesteld. Zicht, Zwart ( espresso kleur ) en een volle plakkende beige koolzuurrijke schuimlaag ( espresso kleur ). Aroma van alcohol, kruiden ( kardemom en zoethout ), licht zoet en granen ( tarwe, gerst en rogge ). Volle rijke complexe smaak met tonen van bittere chocolade, gebrande koffie en karamel. Een nasmaak die bitter is, vol maar toch zacht. De bitterheid blijft wel lang hangen. Met een alcohol volume van 10,7% geen bier om snel te drinken maar juist om lang van te genieten. Kleiburg Quadrupel Poorter is een top bier en dat belooft veel goeds voor de andere drie bieren. Wellicht na afloop van een bezoek aan de Villa Arena, IKEA en/of de Amsterdamse Poort een aantal bieren drinken bij kloosterbrouwerij Kleiburg in de Bijlmer te Amsterdam.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *