BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Straffe Hendrik Heritage 2019

Brouwerij De Halve Maan uit Brugge is vooral bekend van de Brugse Zot en de Straffe Hendrik Tripel. Maar elk jaar wordt er een speciale versie van de Straffe Hendrik Quadrupel gebrouwen. Deze quadrupel wordt als basis gebruikt. In dit geval de Heritage 2019. Tenminste 1 jaar gerijpt op verschillende houten vaten. Een bier voor liefhebbers. Deze wordt in een beperkte hoeveelheid flessen gebotteld met een uniek nummer.

Brouwerij De Halve Maan, Brugge België

Brouwerij De Halve Maan, Brugge BelgiëVerjaardagscadeau

Meestal vier ik mijn verjaardag op zaterdag. Als dat geen 3 mei is dan de zaterdag erna. Bijna altijd heb ik dan mooi weer en kunnen we gezellig buiten eten en bier drinken. De cadeaus die ik krijg op mijn verjaardag zijn meestal bier gerelateerd. Op mijn laatste verjaardag kreeg ik een mooie 75 cl. fles in een houten kistje inclusief bijbehorende glas. Straffe Hendrik Heritage 2019 – Oak Aged Ale – van brouwerij De Halve Maan. De naam verwijst naar de zonen van de brouwgeneratie Maas, die hun zonen al 5 generaties lang “Henri” of “Hendrik” noemen. De basis van dit bier is de Straffe Hendrik Quadrupel, een rijk en donker bier. Dit bier wordt tenminste 1 jaar gerijpt op eikenhouten vaten van diverse afkomsten: Bordeaux, Cognac, Armagnac, Rum, Porto.

Brouwerij De Halve Maan, Brugge BelgiëDe Halve Maan

Als ik aan België denk dan denk ik onder andere aan bier en als ik aan bier denk dan denk ik onder andere aan Brugse Zot. Gebrouwen door brouwerij De Halve Maan die uniek gelegen is in het historische stadscentrum van Brugge. Zowel Brugge als de brouwerij zijn absoluut een bezoek waard. Om het centrum van Brugge niet meer over te belasten met biervrachtauto's heeft de brouwerij in september 2016 een unieke pijpleiding van 3,2 km aangelegd vanuit de brouwerij naar de nieuwe bottelarij buiten de stad. In 2015 had je de mogelijkheid om hier aan mee te sponsoren. In een vlaag van onzinnige bezuinig besloot ik het bedrag van slechts € 200, zodat ik elke verjaardag een 75 cl. fles Brugse Zot cadeau krijen, niet te doneren. Gelukkig is de Brugse Zot makkelijk verkrijgbaar, ook in 75 cl. fles.Brouwerij De Halve Maan, Brugge België

Zuur door de wijnvaten

De Straffe Hendrik Quadrupel Heritage 2019 is in beperkte oplagen gebotteld. Elke fles heeft dan ook een eigen nummer. Bij deze 75 cl. fles is dat nummer 07165. Het bijbehorende glas klonk als een klok en vulde zich met een robijnrode kleur met bovenop een beige schuimlaag die net zo snel weg was als dat deze was gekomen. Het is een bier voor liefhebbers. Bij een quadrupel verwacht je een complexe smaak, maar dat viel reuze mee. Een zuurtje in dit bier is het thema dat je terug vindt in het aroma, de smaak en in de afdronk tot volle wasdom komt. Het zuurtje wordt bij iedere slok steeds aangenamer. Dit zal vermoedelijk komen door de rijping op wijnvaten. Wel een sterk alcoholisch gevoel. Niet onlogisch met een alcohol volume van 11%. Het is een bewaar bier. Op de fles staat zelfs houdbaar tot 2030. Wellicht iets voor een volgende editie van de Heritage 75 cl. fles en die dan een aantal jaren bewaren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *