BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Stone Imperial Stout

De Verenigde Staten staat na China op de tweede plek wat bierproductie betreft. Best wel bijzonder dat ik pas drie bieren uit dit land heb gedronken. Als laatste de Stone Imperial Stout van Stone Brewing. De negende-grootste brouwerij van de Verenigde Staten. Deze Imperial Stout is pikzwart. Ook toen ik het zonlicht door het bier liet schijnen. Chocolade, koffie en gebrande mout zijn de tonnen in het aroma. Dit komt ook weer terug in de smaak. Prachtige dikke espresso bruine schuimkraag. Uitstekend bier om lang te bewaren. Planning vooraf zal de eigen beloning zijn!

Stone Imperial Stout | Stone Brewing

Het is een fantastisch recept

Stone Imperial Stout | Stone BrewingMet meer dan 9.000 brouwerijen, van multinationals tot microbrouwerijen, staat de Verenigde Staten na China op de tweede plek wat bierproductie betreft. Het is dan ook bijzonder dat ik tot nu slechts drie bier uit dit land heb gedronken. Snake Dog IPA en Raging Bitch van Flying Dog Brewery en voor deze biercolumn de Stone Imperial Stout van Stone Brewing. Ik dacht dat ik Stone Imperial Stout bij de Mitra had gekocht, maar deze staat niet op de foto van mijn bieraankopen bij de Mitra in Almere Buiten. Dan moet het toch zijn uit het bierpakket dat ik van vrienden had gekregen voor mijn 60e verjaardag. De uitgifte datum van dit bier is 18 oktober 2022. Ze hebben aan het originele recept, ontworpen in 2000, weinig veranderd. Het is een fantastisch recept, en ze houden ervan om het elk jaar te brouwen!

Stone Brewing

Stone Imperial Stout | Stone BrewingIn San Diego County in 1996 opende Stone Brewing zijn deuren. Oprichters zijn Greg Koche en Steve Wagner. Nu zijn ze de negende-grootste craft brouwerij in de Verenigde Staten. Ze hebben brouwfaciliteiten aan beide kusten, in Escondido, CA en Ritchmond, VA. Vandaag de dag, is hun bier beschikbaar in alle 50 staten en in meer dan 40 verschillende landen. Het is geen geheim dat IPA’s hun favoriete bierstijl zijn. Ze behoren tot de eerste pioniers van de West Coast stijl IPA. Escondido California opende in 2005, deze 55.000 m2 eetfaciliteit diende als hun enige brouwlocatie en bevoorraadt het Westen van de V.S. Richmond Virginia opende in 2016, deze massieve 200.000 m2 eetfaciliteit bevoorraadt het Oosten van de V.S. Ze brouwen bieren die het hele jaar te krijgen zijn, Stone Delicious reeks, speciale uitgaven, eenmalige bieren, Stone Enjoy by IPA Series, Stone samenwerkingen, Buenafiesta Margaritas en Buenavida Hard Seltzer.

Jij stemde, wij brouwden!

Stone Imperial Stout | Stone BrewingDe Stone Imperial Stout is pikzwart van kleur en blijft zwart van kleur. Ook toen ik het daglicht door het bier liet schijnen. Met daarboven op een mooie volle stevige espresso bruine schuimkraag. Tonen van gebrande mout, koffie (espresso) en chocolade en een vleugje karamel prikkelde mijn neus. Een volle romige smaak die zoet begon en overging in een chocolade espresso bittere smaak. Tevens een bruisend mond gevoel van het koolzuur. De zoetheid blijft doorgaan in de bittere smaak. De bitterheid gaat lang door in de nasmaak en blijft plakken in de mond. De nasmaak en het alc. 10,5% vol. gaf ruimte om lang te genieten voordat ik de volgende slok kon nemen.
“Jij stemde, wij brouwden!
Vraag een willekeurige hardcore Stone-liefhebber naar onze meest uitgebreide bieren en je zult hier ongetwijfeld over horen. Gitzwart met een donzige warme chocoladekleurige schuimkraag. Ruikt naar pure chocolade en zwaar gebrand aan de voorkant. Nuances van koffie en zwarte bessen. Deze schoonheid kan jarenlang verouderen. Sommige van ons genieten nog steeds van flessen uit begin 2000. Planning vooraf zal de beloning zijn!"

Stone Brewing | Imperial Stout | Blik 33 cl. | 10,5% Alc. Vol. | Geproduceerd in de VS | Geniet vers of op kelder temperatuur | Drinktemperatuur 6-8 ºC

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Stone Imperial Stout”