BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Café De Punt

Het hoeft niet altijd een speciaalbier café te zijn om van een mooi speciaalbier te kunnen genieten. Café De Punt is zo'n plek, daar word je op verrassend speciaalbier getrakteerd. De Lokatie, vlakbij de Albert Cuypmarkt in de Amsterdamse Pijp, is perfect en de naam doet het al vermoeden...het licht op een punt, waar twee straten samenkomen.


De Albert Cuypmarkt in Amsterdam

Zoals ik wel vaker heb geschreven, is het niet moeilijk om in Amsterdam een gezellig proeflokaal te vinden. Je struikelt bijna over het aanbod aan cafés. Zeker op een bekende populaire plekken zoals de Amsterdamse Pijp. De horecadichtheid is daar enorm, alsook het aanbod aan cafés. de_punt_07Toen de Badcuyp, cultureel centrum (drinken, eten en muziek) nog in de Pijp gevestigd was vlaak naast de Albert Cuypmarkt, - helaas moesten zij hun deuren sluiten vanwege een tekort aan subsidie, maar gelukkig zijn ze bezig met een doorstart op een andere plek - trad mijn broer daar regelmatig op als improviserend pianist.

In die periode heeft hij, even verderop, de_punt_02café De Punt ontdekt. Ik kan mij herinneren dat ik daar vroeger één keer buiten op het terras heb gezeten. Het was toen nog van een andere eigenaar. Of de naam hetzelfde was dat weet ik niet meer. Als ik bij mijn broer op bezoek ben willen wij nog weleens in een proeflokaal belanden. De laatste tijd regelmatig bij café De Punt. En dat is niet zonder reden, het speciaalbier aanbod is bijzonder en divers.


De eerste leerling van Rembrandt van Rijn

de_punt_03De naam van het café is zeer toepasselijk. Het bevindt zich namelijk in de punt van de kruising tussen Tweede Jacob van Campenstraat en Gerard Doustraat. Het koninklijke Paleis te Amsterdam is ontworpen door Jacob van Campen en de eerste leerling van Rembrandt van Rijn was Gerard Dou. Aan de kop van de punt kan je naar binnen en ook aan de zijkant in de Tweede Jacob van Campenstraat.

Alle drie de kanten van het café zijn voorzien van een terras. Bij mooi weer kan je dus altijd in de zon zitten. Ook de binnenkant is in de vorm van een punt. de_punt_04Aan de linkerkant bevindt zich de bar en daar achter een kleine keuken met een steengrill oven waar verse pizza's worden gebakken. Verder bestaat de menukaart uit lunch (onder andere: diverse belegde broodjes, tosti, omelet of soep), borrelhapjes en diner (onder andere: lamsvlees, biefstuk, hamburger, spaghetti, saté of salade). En natuurlijk de nodigen dranken. Van fris tot warm en van bier tot sterke drank.


Een zeer aangename lokatie

En vooral het speciaalbier aanbod is vaak verrassend. Vooral omdat het geen speciaalbier café, geen buurtkroeg, geen Grandcafé is, maar gewoon een plek om eens gezellig te genieten en te ontspannen. Café De Punt wordt bestierd door Ruud, de eigenaar. de_punt_09Altijd nadrukkelijk aanwezig en vol verhalen over welk speciaalbier hij nu weer van de tap of op fles heeft of in de toekomst gaat krijgen.

Zo heb ik daar al gedronken: Zeezuiper, Strandgaper, Brugse Zot, Brugse Bok en AB India Pale Ale. Het café staat vol met een lange bank, tafels, stoelen en langs de bar een rij barkrukken. Plek genoeg dus om te zitten en te genieten van een goed glas bier en lekker eten. Op zondag zelfs onder begeleiding van live muziek. Een zeer aangename lokatie om, na het winkelen op de Albert Cuypmarkt, je te laten verassen door het aanbod aan speciaalbier van de tap of uit de fles.