BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Vatgerijpte Tarwewijn

Vol verwachting en met veel plezier heb ik het derde bier uit het Proeftuin abonnement opgehaald bij het Postnl afhaalpunt. Dit keer drie flessen van 50 cl. Vatgerijpte Tarwewijn van 12% alc. vol. Dit beloofde veel goeds. Op de markt nog heerlijke kazen gekocht, oude brokkel kaas en op advies een jonge gatenkaas met licht zoete nasmaak. Verde nog hapjes en brood gehaald. Het smullen kon beginnen. Kopergoud helder bier. Volmondig. Met een overduidelijk cognac rijping in de geur, de smaak en de afdronk.

Vatgerijpte Tarwewijn - Proeftuin Hertog Jan

Dit beloofde veel goedsVatgerijpte Tarwewijn - Proeftuin Hertog Jan

Het derde bier uit het Proeftuin abonnement was weer gearriveerd. En zoals de eerste twee keer, ook weer afgeleverd bij het Postnl servicepunt omdat we allebei weer niet thuis waren. Bij openen van het pakket was ik weer aangenaam verrast door de inhoud. Dit keer drie 50 cl. flessen Vatgerijpte Tarwewijn van 12% alc. vol. Dit beloofde veel goeds. Een week later op zaterdag was het zover. Ik kon bijna niet wachten om te gaan degusteren. Eerst nog naar de Mitra in Almere, onder andere voor de broodnodige beweging. Whisky deal dagen bij de Mitra, 15% korting. Ik kwam terug met een Irish Whiskey gerijpt op Stout vaten, net andersom dus niet een bier gerijpt op whisky vaten. Met een Old Speckled Hen, die ik toeval zag staan. En een Pōhjala bier, na de vraag: “Heeft u nog een bijzonder bier? Vatgerijpte Pōhjala uit de celler series”, was het antwoord.

Vatgerijpte Tarwewijn - Proeftuin Hertog JanCognac vaten van XXO kwaliteit

Daarna met mijn vrouw nog even naar de markt. Bij bier en whisky is kaas een uitstekende begeleider. Oude kaas was een uitgemaakte zaak. Nog een heel gesprek met de medewerker van de kaashandel over Vatgerijpte Tarwewijn en whisky. Kwam de medewerker met een mooi jonge gatenkaas met een licht zoete nasmaak. Even proeven, heerlijk. We wisten niet wat we wilde eten die avond. Toen maar hapjes op de markt gekocht. Humus, chili tapenade, geitenkaas, olijven, kip grilworst en brood. Thuis alles uitgestald op de salontafel, bierfles geopend en smullen maar. Op 50 cl. kruik stond de volgende tekst:“Meesterbrouwer Micha en brouwer John waren evenals jullie heel tevreden met de tarwewijn, zo tevreden dat ze net als de Grand Prestige nu de tarwewijn 6 maanden hebben laten rijpen op eikenhouten cognac vaten van XXO kwaliteit. Mooie tonen van brandewijn, vanille, witte druif en kruisbes geven dit volmondige bier zijn absoluut unieke en rijke smaak.”

Volmondige smaak

Het genieten begon al bij het uitschenken van de Vatgerijpte Tarwewijn kruik in het Proeftuin glas. Vatgerijpte Tarwewijn - Proeftuin Hertog JanKopergouden heldere kleur, licht beige schuimlaag, plakkend en vol koolzuurbellen. In de vloeistof bijna geen koolzuur. Water, mout, hop en 6 maanden gerijpt op XXO kwaliteit cognac vaten. De neus was een sterke geur van de rijping op cognac vaten. Dit komt ook terug in de volmondige smaak met zoete tonen van vanille en hints van bitter. De zoetheid neemt toe in de afdronk gevolgd door de smaak van de cognac vaten. Kort maar kracht. Waarbij de cognac smaak nog lang blijft nawerken. In het begin gaat het heerlijk, maar ondanks het kijken van een hele film van 2 uur, voelde ik de combinatie van 12% alc. vol. en cognac rijping behoorlijk zitten. Een afsluiter in de vorm van mijn nieuwe aanwinst The Whistler Irish Whiskey met Imperial Stout Finish, sloeg ik toch maar even over. Wellicht een volgende keer de Pōhjala Strudel Stout uit Celler Series, ook op XO Cognac Barrels gerijpt, proberen.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Vatgerijpte Tarwewijn”