BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Proeflokaal Mout

Groningen is een verrassend leuke stad. In een oogwenk ben je van het station in het centrum van de stad. Behalve de bekende Martinitoren en het Groninger museum heeft de stad veel meer te bieden. Lekker winkelen in bijvoorbeeld het A-kwartier, Folkingestraat, Oosterstraat of Zwanenstraat / Kromme Elleboog, lekker koffie drinken, wandelen, lekker eten en jezelf verwennen met een goed glas bier. Groningen heeft het allemaal. Zelfs een biercafé met alleen maar Nederlandse bieren.

Bartista

Het begint al op het station in de prachtige stationshal met haar serene rust. Vanaf het station zie je het Groninger museum liggen. Lopende richting centrum kom je onvermijdelijk langs dit museum. Zoals gebruikelijk, als mijn vrouw en ik naar een stad gaan, is onze eerste stop in een koffiezaak voordat we de stad gaan bezoeken. Meteen in de eerste straat zagen wij Bartista. Een espresso voor mij, een latte voor mijn vrouw en een stuk taart was het gevolg. Voldaan, op naar het centrum. Tijd voor shoppen. Twee bezoekjes stonden voor mij op het programma, Shoelia en proeflokaal Mout. Shoelia ken ik al via hun eerste winkel in Veenendaal en via volgen op Facebook. Grootste en kleurrijkste schoenwinkel van Nederland van het merk Pepe Mila. Mijn eerste paar Pepe Milan schoenen gekocht in Madrid. De winkel in Groningen kon mij niet verleiden een paar te kopen.

Nieuwsgierig, gauw naar binnen.

Tijd voor lunch. Daarna nog wat rondlopen en winkelen. En natuurlijk afsluiten met bier. Naar aanleiding van een artikel in Bier! Magazine over proeflokaal Mout, stond een bezoek aan dit biercafé al lang op de agenda. Het proeflokaal is mooi gelegen op een hoek aan de Gedempte Zuiderdiep 43. Strak in de verf. Pas open sinds 2016. Terras voor de deur, natuurlijk leeg wegens het winterseizoen. Aan beide zijden voorzien van grote ramen zodat bij mooi weer het zonlicht de binnenruimte goed kan verlichten en je fijn naar buiten kan kijken. Nieuwsgierig geworden, gauw naar binnen. Na de deur eerst tochtgordijnen. De ruimte was sfeervol ingericht. Het voelde meteen goed. Kleine ronde tafels rondom aangevuld met stoelen vulde de ruimte. Een kleine trap brengt je naar boven waar zich de bar bevindt met de tien tapkranen. Tegenover de bar in het midden een grote gemeenschappelijke tafel.

Nederlandse brouwerijen

Wij namen beneden plaats met ons rug naar een muur met ramen waar achter een kleine winkel is gesitueerd. Daar kan je het gedronken bier of een van de andere bieren kopen op fles. Thuis verder genieten. De bieren van het vat staan op een krijtbord in kleur geschreven. Alleen maar bier van Nederlandse brouwerijen. Niet de gangbare bekende bieren, maar de (kleinere) Craft brouwers. Ik vroeg aan de barvrouw of ik wat foto's mocht nemen. Dat was natuurlijk geen enkel probleem. Om rustig te beginnen koos ik voor het blond bier Enigma van brouwerij Oersoep. Het smaakte uitstekend. Het weer kon ons dan niet verblijden met wat zonlicht, de zitplaats, het uitzicht, het bier en de sfeer maakt het tot een geslaagd bezoek. Nog een tripel Rock Church van brouwerij Stanislaus Brewskovitch en het was alweer tijd om te gaan. Diner bij Happy Italy maakt het plaatje compleet.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *