BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

El Dorado X7 DIPA

Het Moersleutel vaas glas zorgt toch voor het perfecte plaatje. Ook bij de El Dorado X7 DIPA. Een bier uit de nieuwe X7 series van Moersleutel Beer Engineers, Hierbij wordt één hopsoort toegevoegd tijdens zeven belangrijke fases van het brouwproces. Dit leidt tot een grapefruit geelblonde wazige kleur, een sterk Citrus aroma, grapefruit bittere smaak en een verrassende afdronk. Wellicht door de toevoeging van emmer, de oervader van de harde tarwe. Stevige blauwaderkaas erbij voor de betere bier-spijs combinatie. Dit was weer genieten!

El Dorado X7 DIPA | Moersleutel Beer Engineers

Het perfecte plaatje

El Dorado X7 DIPA | Moersleutel Beer EngineersToch nog maar een keer benadrukken dat ik heel blij ben met het Moersleutel vaas glas. Je drinkt ook met je ogen en het drinkt dus toch anders uit een glas met de juiste naam en/of logo van de brouwerij erop. En ook het type glas kan nog invloed hebben op het aroma dat vrij komt en de smaak hoe die behouden blijft. Tevens draagt het juiste bierglas bij aan het perfecte plaatje voor de biercolumn. Bij rondsnuffelen in de klimaatkoelkast en de gewone koelkast vond ik nog een bier van Moersleutel Beer Engineers. Dan heb ik altijd wel bier van Moersleutel in de koelkast, want dat is één van mijn favoriete bierbrouwerijen. Bijna altijd een aantal Motor Oil bier (echt top!) in de klimaatkoelkast. El Dorado X7 DIPA stond in de gewone koelkast en die werd het.

Eén hopsoort, 7 belangrijke fases

Moersleutel introduceerde El Dorado X7 DIPA | Moersleutel Beer Engineersde X7 series. Een verzameling van buitengewone DIPA’s waarbij één hopsoort wordt toegevoegd tijdens 7 belangrijke fases van het brouwproces. Deze vernieuwende serie verlegt de grenzen van hop georiënteerde bieren en nodigt liefhebbers van bier uit voor een reis vol hop. De hop volgt de volgende 7 fases: 1. Het begint bij het beslag, waar de gekozen hop wordt toegevoegd. 2. Daarna volgt de bittertoevoeging, aan het begin van het koken. 3. De brouwdag loopt ten einde en voegt de flame-out toevoeging een intense uitbarsting van hopsmaak en aroma toe. 4. Na het koken vindt de Whirlpool toevoeging plaats, waarbij de hop wordt toegevoegd terwijl het wort nog in beweging is. 5. Biotransformatie-toevoeging, tijdens de actieve gisting ondergaat het bier een droge hoptoevoeging. 6. Daarna volt de warme droge hop. 7. Tot slot de koude drooghop die plaats El Dorado X7 DIPA | Moersleutel Beer Engineersvindt tijdens de koude conditioneringsfase van het bier.

Emmer tarwe

Het beschreven proces in de vorige alinea lijdt tot een grapefruit geelblonde wazige kleur. Afgetopt met een witte pluizige bittere schuimlaag. Meteen bij het uitschenken van het bier stijgt er een sterke fruitige Citrus geur op met een kruidige ondertoon en in de verte wat mout. Volle fruitige grapefruit bittere smaak. Met hier ook weer kruidige tonen en licht zoet. Bittere afdronk met een verrassend smaak aan het einde. Wellicht door de emmer tarwe. De oervader van de harde tarwe en is historisch gezien de belangrijkste tarwesoort. Hierdoor krijgt het bier een zacht hooi aroma. Zoals reeds beschreven zijn er 7 technieken gebruikt (vandaar de X7) om de hop te laten stralen. Ook hier weer mijn favoriete stevige blauwaderkaas erbij voor de betere bier-spijs combinatie. Dit was weer genieten!

Moersleutel Beer Engineers | El Dorado X7 DIPA | Double India Pale Ale | Alc. 8,5% vol. | Blik 440 ml. | Serveren op 8 ºC | 7 technieken | Water, gerstemout, emmer, haver, tarwe, hop, gist

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “El Dorado X7 DIPA”