biercolumns
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

BK716

Gebrouwen ter ere van de bemanning van de BK716. Ik weet niet meer hoe ik aan dit bier gekomen ben, maar dat mag de pret niet drukken. Een bier uit een van mijn favoriete biertypes, Barley Wine: donker en hoog alcohol volume. Gebrouwen door brouwerij Stijl uit Almere. Ook wel Ally genoemd, Straat taal voor Almere. Black is het op het eerste gezicht, maar als het daglicht er doorheen schijnt wordt de kleur roodbruin. Karamel zoet van geur, van smaak en van afdronk. Een heerlijke Black Barley Wine!

BK716 Black Barley Wine | Brouwerij Stijl

BK716 Black Barley Wine | Brouwerij StijlKlimaatkoelkast

Hoe ik aan dit bier gekomen ben weet ik niet meer. Kan uit het bierpakket zijn dat ik voor mijn 60e verjaardag heb gekregen of gekocht bij de Mitra in Almere Buiten. Maakt ook niet uit. Het lag al lang in de klimaatkoelkast en elke keer sloeg ik het over. Maar nu was het dan zo ver. Weer een heerlijk bier uit één van de donkere, zwaardere biertypes die ik heel graag drink. Barley Wine. Om precies te zijn een Black Barle Wine. De naam bij lijkt te passen bij het biertype. Het oogde namelijk eerst zwart. Maar toen het daglicht er doorheen scheen was de kleur donker bruinrood. Verraderlijk lekker en het drinkt makkelijk weg ondanks 11% alcohol volume.

Ally

BK716 Black Barley Wine | Brouwerij StijlFamilie brouwerij Stijl heeft bourgondische wortels. Uiteindelijk neergestreken in Ally – Staat taal voor Almere. Ally is een creatie van Kamp Seedorf, begonnen in 2010 als een groepje illegale straatkunstenaars. In 2015 heeft de familie Gerards brouwerij Stijl opgericht. Raymond is brouwer en bierkeurmeester. Anneke het creatieve brein en verantwoordelijk voor de taken achter de schermen. Ze hebben ook nog een speeltuin, Het Stijl Bierlab. Daar kunnen ze mensen ontvangen, nieuwe recepten ontwikkelen en exclusieve bieren brouwen. Rok City Brewing uit Amersfoort en SpierBier uit Mijdrecht zijn twee brouwerijen waar brouwerij Stijl hun bieren laat brouwen als ze grote hoeveelheden hebben om aan de vraag te kunnen BK716 Black Barley Wine | Brouwerij Stijlvoldoen. Ze brouwen het bier op blik en op fles. De bieren op fles zijn de Viking bieren. Waarvan Leif nog op mij ligt te wachten.

Ter ere van de bemanning van de BK17

“Het herstel van BK716 is een verhaal van moed, opoffering, maar ook een verhaal van geduld, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. De hoop was niet opgegeven dat de bemanning van de BK716 op een dag gevonden zouden worden. Net zoals we blijven hopen dat we op termijn nooit meer onder oorlog zouden lijden.”
Donker bruinrood (als het daglicht er doorheen schijnt) tegen zwart aan. Volle beige/mokka kleurige schuimlaag. Sterk aroma van karamel, alcoholisch en licht gebrande mout en/of koffiebonen. Sterk karamel zoet van smaak. Na lang rondwalsen in de mond werd het een volmondig bier. Met tonen van alcohol, gebrande mout en/of koffiebonen. Mooie lange bittere volle afdronk waarin de karamel zoete tonen blijven doorgaan. Een heerlijk Black Barley Wine!

Brouwerij Stijl | BK716 | Black Barley Wine | Alc. 11% vol. | Blik 33 cl. | Serveren op 8 ºC | In Honor of the BK716 Crew | Sacrifice & Patience | Bravery & Hope | Water, gerstemout, hop, gist

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “BK716”