BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

DDH Hopheart IPA

Albert Heijn heeft altijd wel een bijzonder bier in de schappen staan van een onbekende brouwerij. Eén 440 ml blik Stereo Mono Mosaic van de Deense brouwerij To Øl meegenomen en één 440 ml blik DDH Hopheart IPA van Ārpus Brewing Co. meegenomen. Ze hebben gekozen voor het Letse woord Ārpus (letterlijk vertaald: half) omdat de betekenis ervan de soorten bier weerspiegeld die ze brouwen. DDH Hopheart IPA is afgevuld in een 440 ml blik met een opvallend blauw etiket met een grote groen hopbel erop. Citrus, en dan voornamelijk grapefruit, voert de boventoon. Zowel in de kleur, het aroma, de smaak en de afdronk.

DDH Hopheart IPA | Ārpus Brewing Co.

Albert Heijn Parkwijk AlmereDDH Hopheart IPA | Ārpus Brewing Co.

Vooral bij Albert Heijn is er een goede rede om de bierschapen te controleren op bijzondere bieren. Er staan vaak diverse bieren van minder gangbare brouwerijen in. De grote Albert Heijn in Parkwijk Almere heeft ook vaak door de winkel heen bierflessen staan. Ook regelmatig 75 cl. flessen. Had al één keer eerder een bier van de Deense brouwerij To Øl City gedronken. Een DIPA. Naast deze goudkleurige blikken stonden witte blikken. Stereo Mono Mosaic, Single Hop India Pale Ale. Daar één van meegenomen. En daarnaast blikken met een blauw etiket van brouwerij Ārpus Brewing Co. uit Estland. Ook daar één blik, DDH Hopheart IPA, van meegenomen. Deze als eerste gedegusteerd omdat ik van deze brouwerij nog niet eerder een bier had gedronken.

DDH Hopheart IPA | Ārpus Brewing Co.Veel samenwerkingen

In 2017 is de onafhankelijke microbrouwerij Ārpus Brewing Co. opgericht door bier nerds uit Letland. Ze hebben gekozen voor het Letse woord Ārpus (Letterlijk vertaald: half) omdat de betekenis ervan de soorten bier weerspiegeld die ze brouwen – buiten de gebaande paden, voorbij de in massa gemaakte lagers, bieren met overweldigende smaken en aroma’s voor mensen die dapper genoeg zijn om uit hun comfortzone te stappen. De brouwerij is gevestigd net buiten de stad Riga. Ze brouwen sappige hop-forward Ales, fruitige zure bieren en gedurfde Imperial Stouts. Ze zijn al veel samenwerkingen aangegaan met brouwerijen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Estland, Rusland, Nederland (Folkingebrew), Polen en Spanje.

Grapefruit

DDH Hopheart IPA is afgevulde in een 440 ml blik met een opvallend blauw etiket met een grote groen hopbel erop. En hop is er zeker gebruikt bij dit bier. Double Dry Hoped Hopheart India Pale Ale. De geur en de kleur is dan ook voornamelijk Citrus. Specifieker; de kleur, het aroma en de smaak zijn die van grapefruit. Bitterzoete afdronk, waar ook weer de grapefruit bitterheid de boventoon voert. Lange nawerking die aan het verhemelte en keel blijft hangen. Even rust nemen voor de volgende slok. Mooi moment om stukje pikante kipgrilworst te nuttigen. Aan het begin even wennen, maar na elke slok werd dit bier steeds lekkerder. Een goede eerste indruk van brouwerij Ārpus Brewing Co.

Ārpus Brewing Co. | Letland | Double Dry Hopped Hopheart India Pale Ale | Blik 440 ml | Alc. 6,2% vol. | Bewaren tussen 2 ºC – 20 ºC | Water, gerst, haver, tarwe, hop & gist | Geïmporteerd door Multi Beer

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “DDH Hopheart IPA”