BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Populus 6921 Quadrupel

De naam van dit bier is een samenvoeging van de straatnaam Populierenlaan en de postcode van deze straat 6921 in Duiven, Populus 6921 Quadrupel. De mannen uit deze straat, ook wel de buurmannen genoemd, hebben zelf een recept gebrouwen en zo is de Quadrupel ontstaan. En donker bitter zoet complex bier. Uitstekend te combineren met wild, oude kaas of pure chocolade.
Populus 6921 Quadrupel

Door rijping op de fles ontstaat bezinksel.Populus 6921 Quadrupel

Quadrupel is eigenlijk een gerstewijn. Met een alcohol percentage van 10% of meer. Het heeft een lage bitterheid. Bij het proeven komen voornamelijk de mout smaken naar boven. La Trappe was de eerste die 1991 haar gerstewijn de naam Quadrupel gaf. Zo is dus de naam voor het zwaarste biertype ontstaan. Het is een bier van hoge gisting. Door rijping op de fles ontstaat bezinksel. De smaak is voller en sterker omdat er meer mout wordt gebruikt dan bij de dubbel of de tripel. Wat dit biertype ook een donkere kleur geeft. Het is dan ook uitstekend te combineren met sterke smaken zoals wild, oude kaas of blauwe schimmel kaas.

Populus 6921 QuadrupelDe buurmannen

Brouwerij Populus 6921 is ontstaan uit de gemeenschappelijk passie voor speciaalbier. Bestaande uit de mannelijke bewoners, ook wel de buurmannen genoemd ( Marco, Dennis, Arjan, Johan, Ed, Ben, Edgar, Timon, Kenric, Ulrich en Alex ), uit de Populierenlaan te duiven. Het is begonnen op een zondagochtend in 2014 toen ze als experiment, aan de hand van hun eigen recept, hun Quadrupel lieten brouwen bi Bronckhorster Brewer Company in Rha. Het werd een groot succes in Nederland. Maar ook in Ierland, Japan en Amerika werden medailles gewonnen. Later volgende nog meer bieren; Populus 6921 Blond Eiken gebrouwen bij Jopen, Populus 6921 HopGewekt gebrouwen bij Kompaan en Populus 6921 NachtStout gebrouwen bij VandeStreek. De naam van hun brouwerij is dan ook vernoemd naar de laan en de postcode van de laan, Populierenlaan 6921 CM Duiven. De bieren van Populus 6921 worden alleen bij alle Mitra drankspeciaalzaken verkocht.

Populus 6921 QuadrupelDe vier bekende ingrediënten

De kleur van de Populus 6921 Quadrupel nijgt naar zwart, maar als je het in het licht houdt heeft het een donkere bruine licht doorlatende kleur. Een beige schuimkraag met veel luchtbellen die snel was verdwenen. Kandij zoet, fruitig en mout, maar ook lichte hopbitters in de geur, Vol romig complex mondgevoel. Tevens bitter zoet. Drop smaak. Met een licht alcoholische ondertoon.
Op de fles als volgt beschreven: “Een donker bier met elegante hop biters, een zoete geur van kandij, rozijn en op de achtergond een aantrekkelijke fruitigheid van kers en mandarijn. In de smaak, mooie tonen van vijg en karamel, daarnaast is zoethout en laurier te herkennen.”
Zoals meestal gebruikelijk, alleen gebrouwen met de vier bekende ingrediënten: water, gerstemout, hop en gist. Wat ook in dit geval weer heeft geleid tot een een heerlijk eind resultaat.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *