Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Sion Tripel

Per toeval terecht gekomen in de bierwinkel Miss Bettie bij een bezoek aan de Hanzestad Deventer aan de IJssel. Ik neem dan altijd een bier mee van een lokale brouwerij. In dit geval de Sion Tripel van brouwerij Nieuwe Sion. Het bier wordt gebrouwen binnen de kloostermuren en krijgt de tijd en aandacht die het nodig heeft. Het resultaat is een klassieke tripel zonder extra’s.
Sion Tripel - Brouwerij Nieuw Sion

Bierwinkel Miss BettieSion Tripel - Brouwerij Nieuw Sion

Het installeren van de nieuwe keuken, met een klimaatkoelkast voor bier en andere dranken, is net achter de rug. Dan is een nieuwe eettafel met stoelen een logisch gevolg. Met het betere snuffel werk op internet had mijn vrouw de meubelwinkel Table du Sud gevonden. Deze meubelwinkel heeft ook een vestiging in Deventer. Dus dat werd een bezoek aan deze Hanzestad. Hanzesteden hebben hun oorsprong in Duitsland. Maar ook steden uit de Lage Landen.  Het heeft te maken met handel gebaseerd op gezamenlijk erkende rechten voor het verhandelen van producten. Voor bierkenners is Deventer vooral bekend van Café De Heks. Het werd geen café bezoek. Ik was op zoek naar een mooie 75 cl. fles om cadeau te geven. Ik had het bouwhuis gevonden op internet, echter geen bier. Bleek daarnaast bierwinkel Miss Bettie te zitten. Klein maar fijn. Mooie fles Gooische Bubbel Champagnebier gevonden en twee lokale bieren.

Sion Tripel - Brouwerij Nieuw SionBierbrouwen zonder haast

De Sion Tripel is één van deze lokale bieren. Gebrouwen bij Brouwerij Nieuw Sion. De brouwerij is gelegen binnen de kloostermuren. Er wordt dan ook gebrouwen volgens de traditie van de kloosterbrouwerijen. Smaak en kwaliteit staan voorop. Gebrouwen met het zuiverste water en producten uit de directe omgeving. Het staat mooie beschreven op hun website: “Bier gebrouwen zonder haast, daar geniet je van in alle rust.” Bij deze brouwerij krijgt het bier echt de tijd en rust die het nodig heeft. En in de warme kamer de tijd om te herigsten en om nog enkele weken verder te rijpen. Er worden slechts vier bieren gebrouwen: Sion Tripel, Sion Saison, Sion Primeur en Sion Dubbel. En nog bieren die op houten vaten rijpen en slechts één keer per jaar verkrijgbaar zijn in beperkte oplagen.

Genieten in alle rustSion Tripel - Brouwerij Nieuw Sion

De Sion Tripel is een levend bier. Dat wil zeggen, er is hergisting op de fles. Tevens is het bier ongefilterd en ongepasteuriseerd. Het advies is dan ook, bewaar dit bier rechtop, koel en donker. Schenk het bier rustig uit. Zo geschreven zo gedaan. Desalniettemin was het bier oranje blond troebel met een bruisende schuimlaag van de koolzuurbellen. Een vrij vlakke geur, waar mout de boventoon voerde met een kruidige toets. Lekker volle smaak. Eerst bitter maar naar mate ik verder dronk meer zoet en in balans. De bitterheid komt pas echt los in de nasmaak. Droog maar plakkend aan het verhemelte. Er zijn geen extra's aan toegevoegd. Een echte klassieke tripel. Genieten in alle rust is goed gelukt. Stukjes oude kaas erbij en film kijken op Netflix.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *