BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Columbus

Brouwerij ’t IJ is één van de eerste brouwerijen in Amsterdam die de Belgische bierstijlen in Nederland ging brouwen. Het begon allemaal met hun klassiekers: Natte, Zatte, Columbus en Struisvogel. In de tussentijd is de brouwerij flink gegroeid en zelfs een samenwerking aangegaan met Duvel Moortgat. Columbus is een donker en rijk zwaar bier. Goud koper helder van kleur. Met een complex gelaagde smaak.

Columbus | Brouwerij 't IJ

Brouwerij ’t IJColumbus | Brouwerij 't IJ

Bij de aanschaf van twee blikken 33 cl. Kaintz Tripel had ik dit bier al even in mijn hand gehad om mee te nemen maar toch weer teruggezet in het schap. De volgende dag wilde mijn vrouw en ik wat bewegen en had mijn vrouw nog wat etenswaren nodig. Dus togen wij per fiets voor de tweede keer dit weekend naar Dirk supermarkt. Nu kon ik de verleiding niet weerstaan en stopte twee flessen van 33 cl. Columbus in de winkelmand. Ook bij dit bier zijn de herinnering en drinkervaring fantastisch. Brouwerij ’t IJ doet mij sowieso denken aan de mooie tijden die ik daar heb beleefd samen met vrienden. Het was toen de eerste brouwerij in Amsterdam die bier brouwt gestoeld op de Belgische bierstijlen. Hun aanbod bestond toen nog uit: Natte, Zatte, Columbus en Struisvogel.

Café StruisColumbus | Brouwerij 't IJ

Brouwerij ’t IJ is flink meegegroeid in de vaart der volkeren en heeft behalve de eerste brouwocatie (Funekade 7, Amsterdam), een tweede brouwlocatie (Zeeburgerpad 55, Amsterdam) en een tweede proeflokaal in het Blauwe Theehuis (Vondelpark, Amsterdam). Het café naast de brouwerij en de Molen is nu ook van de brouwerij, Café Struis. Ondanks de flinke groei en de populariteit van hun bieren - zelfs in de schappen richting de Gates op Schiphol te vinden - zijn ze toch een samenwerking aangegaan met Duvel Moortgat om in het oerwoud van brouwerijen te overleven. Wat resulteerde in een eenmalig bier, ’t IJ van de Duvel van 6,66% alc. vol. Verder brouwen ze, behalve de klassiekers: Natte, Zatte en Columbus, een eindeloze hoeveelheid bieren waarvan een hele reeks eenmalige bieren. Een mooi nieuw bier is ’T Gouden IJ te krijgen bij Albert Heijn.

Complex gelaagd

Columbus Columbus | Brouwerij 't IJis goud koper helder van kleur. Volle niet helderwitte schuimlaag die plakte aan het glas en fier overeind bleef staan. Weinig koolzuur. Complexe geur, tonen van mout, kruiden en een fleem van zoet. Volle smaak, kruidig en voornamelijk bitter met een vleugje zoet. Complex gelaagd. Bittere afdronk, die langzaam in bitterheid toeneemt en lang blijft hangen. Geduld voor de volgende slok. Ook wel gewenst bij een alcohol volume van 9%. Jonge gatenkaas met een zoete nasmaak erbij, heerlijk. Op de fles als volgt omschreven: “Een stevig amberkleurig bier met lekker veel van alles. De grote hoeveelheid mout en hop zorgen voor de gelaagde volle smaak van Columbus. Een absoluut zwaargewicht v00r de bierliefhebber.” Zo snel mogelijk een ander bier van brouwerij ’t IJ drinken. Wellicht ’T Gouden IJ.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Columbus”