BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Tarwebock

Brouwerij Hertog Jan is vooral bekend van Hertog Jan Pilsener en Hertog Jan Grand Prestige. De droom van de brouwers was om een bier voor fijnproevers te brouwen. Dat resulteerde in de Proeftuin. Mijn eerste bierabonnement. Elk kwartaal 3 kruiken (50 cl) van een nieuw exclusief bier. De eerste zending was een tarwebock. Aan het uiterlijk (verpakking, proefglazen, kruiken en kleur van het bier) mankeert niks. Wel voert zoetheid de boventoon. Gebrouwen door Micha en Mark.
De Proeftuin Tarwebock - Brouwerij Hertog Jan

De Proeftuin Tarwebock - Brouwerij Hertog JanDe Proeftuin

De Proeftuin Tarwebock - Brouwerij Hertog JanVoor heet eerst dat ik mij geabonneerd heb op een bierpakket. En niet zomaar een bierpakket, maar de Proeftuin van brouwerij Hertog Jan. Heerlijk voor de fijnproevers maar ook een droom van de brouwers. De Proeftuin bestaat elk kwartaal uit 3 kruiken (50 cl) met elke keer een nieuw exclusief bier. Bij de eerste levering ontvang je twee unieke proefglazen. Ideaal om zo’n fles te delen. In de eerste zending drie flessen Tarwebock. Zo kan je ook een fles voor langere tijd bewaren. Postnl kwam het pakket brengen toen mijn vrouw en ik niet thuis waren. Dat werd twee dagen later thuis werken om in de grote pauze snel het bierpakket op te halen bij een Postnl afhaalpunt. Mooi handzaam pakket dat perfect in de fietstas paste. Alles mooie en veilig verpakt.

De Proeftuin Tarwebock - Brouwerij Hertog JanHertog Jan

In 915 is brouwerij Hertog Jan opgericht vlakbij Arcen. En dat is geen toeval. Vlak naast de brouwerij bevindt zich namelijk een bron. En laat nu water het belangrijkste bestandsdeel van bier zijn. Hertog Jan is vooral bekend van Hertog Jan Pilsener (rijk en vol van smaak) en Hertog Jan Grand Prestige het kroonjuweel van Hertog Jan. Een gerstewijn om lang te bewaren. De bekendste brouwer is Gerard, bekend van de tv-reclames. Voormalig meesterbouwer en nu nestorbrouwer (stamoudste) en nog steeds regelmatig te vinden in de brouwerij. Micha, brouwer sinds 2018 en meesterbrouwer sinds 2020) en Mark, brouwer sinds 1990 hebben de Tarwebock gebrouwen. Het eerste bier uit de Proeftuin. Met de Tarwebock waren ze op zoek naar een nieuwe smaak. De tegenhanger van Grand Prestige en het broertje van hun Bockbier en Lentebock.

De Proeftuin Tarwebock - Brouwerij Hertog JanTot in de puntjes verzorgd

Het zicht van de Tarwebock is prachtig, robijnrood koperkleurig. Beige schuimlaag plakkend aan de glaswand. Fier maar kort. Voornamelijk karamel zoet, met mout op de achtergrond en licht kruidig. Volle romige zoete smaak. Voor het vinden van de bitterheid moet je het bier lang door de mond laten rondwalsen en je goed concentreren. Ook de nasmaak is zoet en bijna zonder bitterheid. Door de sterk overheersende zoetheid is het beste om na elke slok te wachten tot deze helemaal is verdwenen voor je de volgende slok neemt. Water, gerstemout, tarwemout, tarwezetmeel, suiker, kleurstof, karamel en hop (de nobele Duitse Perle hop) zijn de ingrediënten. Uitstekend om vers te drinken of om lang te bewaren. Met 8,3% alcohol volume stevig maar niet overdreven sterk. En zoals altijd bij brouwerij Hertog Jan tot in de puntjes verzorgd.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *