BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Vuurvogel Tripel

Er zijn een hoop steden in Nederland die karakter hebben en waar het gezellig vertoeven is. Amersfoort is zo’n stad. Een bestelling ophalen bij de Omoda winkel in Amersfoort was een mooie reden om te genieten van een Zatte van brouwerij ’T IJ tijdens de lunch. En om inkopen te doen bij Bierwinkel Hop. Waar ik drie bieren van Amersfoortse brouwerijen heb gekocht (onder andere de Vuurvogel Tripel), LeFort 10 en een Moersleutel bier.

Vuurvogel Tripel - Amersfoortse Stadsbrouwerij De Drie Ringen

Smullen geblazen

Vuurvogel Tripel - Amersfoortse Stadsbrouwerij De Drie RingenMijn vrouw en ik hadden wat besteld bij Omoda en later afleveren in de winkel in Amersfoort. Dat werd dus een bezoek aan het altijd gezellig Amersfoort. Na het afhalen van de spullen bij de Omoda winkel was het tijd om te lunchen. We vonden een mooie plek bij Grand Café Vyssotski. Half in de schaduw half in de zon. Ik koos voor het broodje Popov. Jong belegen kaas met tomaat, komkommer, ui en cocktailsaus. Daar moest natuurlijk een bier bij. Ik zag Zwaar Leven Tripel op fles van brouwerij Hert op de kaart staat. Tot dat de serveerster zei: “We hebben de Zatte van brouwerij ’T IJ op de tap." Deze werd het. Smullen geblazen. Toen we uiteindelijk via de markt terugliepen naar het station kwamen we per toeval langs de Bierwinkel Hop. Dat werd dus bierinkopen doen. Een van de bieren was de Vuurvogel van Amersfoortse Stadsbrouwerij De Drie Ringen.

De Drie Ringen

Vuurvogel Tripel - Amersfoortse Stadsbrouwerij De Drie RingenZoals veel brouwerijen brouwt ook de Stadsbrouwerij De Drie Ringen haar bieren op ambachtelijk wijze. Gevestigd in Amersfoort aan de voet van de Koppelpoort. Behalve een proeflokaal binnen met zicht op de koperen ketels, heb je ook nog een knus terras buiten met zicht op de Koppelpoort en de gezelligheid van Amersfoort. In 1323 wordt voor het eerst bier genoemd in Amersfoort. Voornamelijk thuis brouwen. Eigenaar Ex-directeur van de laatste brouwerij van Amersfoort, de Phoenix Brouwerij, nam het initiatief om weer een brouwerij in Amersfoort te vestigen. Bierstad Amersfoort verdiend een brouwerij. Hij richtte De Stichting ‘De Vriendering Der Amersfoortsche Bierbrouwerij De Drie Ringen op en de nieuwe brouwerij Drie Ringen opende in 1989 haar deuren.

Vuurvogel

Vuurvogel Tripel - Amersfoortse Stadsbrouwerij De Drie RingenNa de Zatte tripel was de Vuurvogel tripel een logisch vervolg. Dit is er te lezen op de website en op de fles over de Vuurvogel:

Uit de archieven van oude Amersfoortse brouwerijen heeft De Drie Ringen het recept van de Vuurvogel uit de as doen herrijzen. De zachte smaak en het romige karakter doen aan tijden van weleer denken. Vuurvogel is een bier dat bij de bierliefhebbers een warmbloedige sensatie voor de smaakpapillen geeft.

Het bier bestaat uit: Veluws water, Pils-, München- en Ambermout, Northern Brew hop & Chailand hop en gist. Troebel blond, witte plakkende schuimlaag en bruisende koolzuurbelletjes. Hop en kruidige tonen. Een volle romige zoete smaak met een licht bruisend gevoel van de koolzuur. De afdronk begint zoet en eindigt scherp bitter. Mooi in balans. Met een 7,5% alcohol volume goed door drinkbaar.  De Vuurvogel Tripel smaakte dan ook uitstekend bij de door mijn vrouw zelf gemaakte saté.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *