Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Primaat IPA

De afgelopen jaren is het aantal bierbrouwerijen explosief gegroeid. Met rasse schreden naderen we de zevenhonderd. Als een 'biervlek' verspreiden de brouwerijen zich over heel Nederland. Elke zich zelf respecterende stad of stadje heeft meerdere brouwerijen. Waaronder veel huurbrouwers. Een eigen brouwerij oprichten vergt een flinke investering. Ook in Heemskerk wordt er gebrouwen, Primaat IPA en Klimaat Tarweblond.

Brouwerij 't MAATje


Oomzegger

Ik heb al een aantal keren bierbrouwen van dichtbij mogen aanschouwen en zelfs een keer de roerstok in eigen hand mogen nemen. Maar het bier brouwen komt nu wel heel dichtbij. Garikai, een oomzegger van mij is hobbybrouwer en heeft samen met drie vrienden (Patrick, Jasper en Dennis) een geregistreerde brouwerij in Heemskerk. Brouwerij 't MAATje B.V. Ontstaan uit liefde voor lekker bier. De naam is goed gekozen en tweeledig. Maatje staat voor vriend, maar ook voor een hoeveelheid bier en dat zie je terug aan het maatbeker bierglas. Het brouwen is thuis begonnen in 2017 met als eerste bier Aan de Maat - Tripel. Hun eerste officiële bier, de Primaat – Dry Hopped IPA, Brouwerij 't MAATjewerd in augustus 2018 grootschalig gebrouwen bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij B.V. te Uitgeest. Duizend hectoliter per bouwsel. Later gevold door Lekker Klimaatje – Tarweblond met jeneverbes. Hun bieren zijn lokaal te krijgen en ook bij slijterij Sterk te Amsterdam in De Clercqstraat 7. Voorlopig wordt de bierbrouwerij gerund in hun vrije tijd.


India Pale Ale

Eindelijk was het dan zover dat ik een zetje bieren mee naar huis kreeg om te proeven. Als eerste koos ik de Primaat - Dry Hopped IPA. Een herkenbaar en uitgesproken biertype, zodat ik meteen kon zien, ruiken en proeven of het aan de basis eisen voldeed.
Zicht
De kleur van het bier was troebel oranje bruin. Daar bovenop een wand klevende gebroken witte schuimkraag. Lichte koolzuur pareling.
Aroma
Het aroma was meer kruidig dan fruitig.
Smaak
Vol van smaak. Kruiden en bitterheid overheerste. Dit bitter smaak had een scherp randje dat nog even bleef hangen.
Het was even wennen, bij een IPA meestal een kwestie van doordrinken, maar goed in balans.


Ingrediënten

Brouwerij 't MAATjeWater, mout (pale- en caramout), hop (simcoe, columbus, ahtanum), gist en bottelsuiker. Hergisting op de fles. Gebotteld oktober 2018. Tenminste houdbaar tot oktober 2020. Verkrijgbaar in 33 cl. fles. Alcohol percentage 6,5%. Eén fles genuttigd op zaterdag 19 november 2019 om ongeveer 16:15 uur. Zoals altijd zelf de foto's genomen. Mocht je toevallig in Amsterdam zijn, dan is het zeker de moeite waard om bij slijterij Sterk een paar flessen van brouwerij 't MAATje aan te schaffen. Ik ben heel benieuwd hoe Lekker Klimaatje zal smaken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *