BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Winter Ale

Dit keer was ik toevallig wel thuis om het laatste Proeftuin pakket in ontvangst te nemen. Een Winter Ale, het vierde bier uit het Proeftuin abonnement van Hertog Jan. Een typisch winterbier met veel zoete tonen en een stevig alcohol volume van 9,8%. Donkerbruin rood doorschijnend met tonen van gedroogd fruit. Al met al een zeer geslaagd Proeftuin abonnement van Hertog Jan met vier verschillende bieren: Tarwebock, Tripel Hop, Vatgerijpte Tarwewijn en Winter Ale.

Winter Ale | Proeftuin | Hertog Jan

“Wat zit erin?”

Winter Ale | Proeftuin | Hertog JanLaatste kwartaal van het jaar, dus tijd voor het vierde bier uit het Proeftuin pakket van Hertog Jan. Dit keer was ik toevalig wel thuis - verkoudheid opgelopen en daarom de hele week thuisgewerkt – om het bierpakket, gebracht door Postnl, in ontvangst te nemen. Postbezorger vroeg nog om een legitimatie. Ik maakte de grap, “Om te bewijzen dat ik boven de 18 jaar ben? Er zit namelijk drank in het pakket. Waarop de postbode antwoordde: Ik breng alleen maar pakketten met drank rond. Als je het maar niet zelf op drinkt, grapte ik terug.” Dit keer drie kruiken Winter Ale 50 cl. per fles. Zeer toepasselijk voor de tijd van het jaar. Foto nemen van de verpakking en deze whatsappen naar al mijn whatsapp groepen met de vraag: “Wat zit erin?” Dit was niet zo moeilijk te raden. Ze kennen mijn voorkeur en er staat met grote letters opgeschreven: ‘Rechtstreeks uit Arcen’. De kenners weten dat daar de Hertog Jan bierbouwerij is gevestigd.

Winter Ale

Winter Ale | Proeftuin | Hertog JanHet begon allemaal in het eerste kwartaal van dit jaar met een Tarwebock. Een prachtige robijnrode kleur. Voornamelijk zoet met een vleugje bitter. En zoals altijd bij Hertog Jan tot in de puntjes verzorgd. Gevolgd in het tweede kwartaal door de Tripel Hop. Gekenmerkt door drie bijzondere hopsoorten: Citra, Sentenial en Simcoe. Krachtig blond fris volmondig bier. Daarna in het derde kwartaal een Vatgerijpte Tarwewijn. Gerijpt op cognac vaten. In het begin dronk het makkelijk, maar met 12% alc. vol. voelde ik ondanks 2 uur drinken het toch goed zitten. Om af te sluiten met een Winter Ale. Gebaseerd op Hertog Jan winterbier, maar dan donker van kleur, veel langer gelagerd en hoger van alcohol volume. Gebrouwen met: gerstemout, tarwemout, passie en geduld.

Winter Ale | Proeftuin | Hertog JanAroma’s van karamel en chocolade

Winter Ale is een donkerbruin bier met licht rode tinten als het licht er doorheen schijnt. Afgetopt met een beige/mokka schuimlaag vol pluizig en wand klevend. Bij het ruiken tonen van mout, karamel en gedroogd fruit. Vol zoete karamel smaak met bijna geen bitters. Ook de afdronk is zoet die even blijft hangen in de mond. Een typisch winter bier die neigt naar een bock zonder bitters.

Notities: Een donker luxe winterbier, vol van smaak met warme aroma’s van karamel en chocolade.
Proef de experimenten uit onze proeftuin:
Meesterbrouwer Micha en brouwer Lianne ontwikkelden de receptuur van deze donkere tegenhanger van ons bestaande blonde Hertog Jan winterbier. Dit bijzondere bier heeft bijna een jaar lang gelagerd wat zorgt voor volle en diepe aroma’s van karamel, chocolade, banaan, krenten en rozijnen. Het resultaat is een decadent bier met een luxe mondgevoel, een echt verwen moment voor de winterperiode.

Al met al een zeer geslaagd Proeftuin abonnement van Hertog Jan met vier verschillende bieren: Tarwebock, Tripel Hop, Vatgerijpte Tarwewijn en Winter Ale. Met elk hun eigen karakter en smaak.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Winter Ale”